Ghid complet pentru intretinerea si curatarea hainelor in functie de material

Dacă ești o fashionistă adevărată, știi deja că fiecare tip de material necesită o întreținere atentă și o curățare pe măsură. Ca să te poți bucura de articolele tale vestimentare preferate pentru cât mai mult timp, din rândurile de mai jos vei putea afla informații importante despre cum să îți protejezi hainele la spălare. 

De exemplu, vei ști cum să speli hainele din bumbac sau poliester ca să nu intre la apă, sau când să folosești balsamul de rufe  pentru a nu deteriora țesăturile.

Mai mult, trebui să știi că materialele mai delicate precum catifeaua sau mătasea au nevoie de o îngrijire specială, iar pentru altele este nevoie să apelezi la servicii profesionale de curățare.

Din ghidul de mai jos poți afla toate detaliile privind întreținerea și curățarea pieselor tale vestimentare, în funcție de materialul din care ele sunt confecționate, astfel încât să le poți proteja și îngriji corespunzător.

Sfaturi generale pentru întreținerea și curățarea hainelor

Ești adepta unui stil casual de îmbrăcăminte, iar în garderoba ta se află multe perechi de jeanși, hanorace din bumbac și haine de piele? Cu siguranță în șifonierul tău se regăsesc însă și piese vestimentare din materiale mai prețioase precum mătase sau cașmir, sau rochii din texturi mai delicate, pe care le porți în special la ocazii mai festive, dar care necesită o întreținere mai specială.

În funcție de stilul vestimentar care ți se potrivește, colecția ta fashion cuprinde și rochii de damă din catifea sau șifon, pe care le îndrăgești dar de care trebuie să ai deosebită grijă. Pentru a te beneficia un timp cât mai îndelungat de astfel de obiecte, trebuie să verifici pentru fiecare tip de textură condițiile de spălare și temperatura potrivită pentru a fi călcate.

Toate acestea sunt indicate prin ghidul simbolurilor pentru fiecare produs în parte, sau semnele de pe etichetele hainelor, iar aceste informații te vor ajuta să îți cureți hainele fără să le deteriorezi. 

Iată mai multe detalii de care să ții cont în acest sens.

  • Sortarea în funcție de culoare

Un prim pas de care trebuie să ții cont începe chiar din momentul în care pregătești hainele pentru spălare. Pentru a nu risca să iasă culoarea, este important să separi hainele albe de cele colorate sau cele complet negre, astfel încât în mașină să fie spălate separat. Vei împiedica astfel mixarea culorilor, și vei putea preveni decolorarea. 

Chiar și așa, există anumite materiale, de exemplu bumbacul colorat, care nu trebuie amestecate cu altele la spălare. Mai mult, pentru anumite tipuri de fibre precum mătase, ori pentru paltoane de damă din lână, sau haine căptuşite din piele sau stofă este bine să apelezi la servicii profesionale de curățare, deoarece acestea necesită întotdeauna curățare uscată. 

  • Alegerea detergentului

Chiar dacă adori mirosurile încântătoare ale loțiunilor pentru spălare a hainelor, este important să știi ce fel detergent de acest fel să utilizezi, dar și când se pune balsamul de rufe la spălare. 

Astfel, poți achiziționa câte un produs conceput special pentru categorii mai mari de textile: detergent, respectiv balsam pentru rufe albe, negre sau colorate. În acest fel nu riști să se amestece culorile, iar fibra va fi protejată împotriva decolorării. 

Mai mult, trebuie să știi că nu este nevoie să folosești în exces detergent sau balsam, deoarece pot lasă urme cu un aspect inestetic pe haine.

  • Alegerea programului potrivit de spălare

Temperatura potrivită de spălare este un factor esențial pentru a îngriji corespunzător hainele tale preferate. De exemplu, pentru hainele închise la culoare se folosește un program de spălare de intensitate scăzută, pentru a nu se decolora, iar fibrele sintetice precum vâscoza sau poliesterul trebuie spălate la maxim 30 de grade Celsius.

Astfel de informații sunt specificate tot pe etichetele fiecărui produs, așa că nu te grăbi să le arunci înainte de a reține astfel de aspecte importante.    

  • Încărcătura mașinii de spălat

Un alt aspect la care să nu faci rabat este încărcătura mașinii de spălat. Este important să nu încarci excesiv mașina, ca să nu riști să fie turată prea tare sau rufele să absoarbă prea multă apă. În plus, astfel ele pot rămâne murdare sau cu resturi de detergent, de aceea se recomandă să lași întotdeauna un spațiu de minim o palmă între haine și partea de sus a mașinii pentru a putea spăla în siguranță. 

Cum te ajută semnele de pe etichetele hainelor? Ghidul simbolurilor 

După cum spuneam mai sus, fiecare produs în parte are indicate anumite simboluri pe etichetă, care se referă la metodele și etapele de spălare recomandate.

Astfel, există mai multe categorii principale, care se referă la:

- spălare cu apă - reprezentată de un bazin: 

- curățare chimică - reprezentată de un cerc;

- posibilitatea de a folosi înălbitori - un triunghi;

- condiții de uscare - indicate printr - un pătrat;

- temperatura potrivită pentru călcare -  reprezentată de un fier.

Dacă astfel de simboluri sunt marcate cu X, înseamnă că nu poți spăla în apă, respectiv curăța prin metode chimice. Valorile numerice se referă la temperatura maximă indicată pentru spălare, respectiv pentru călcare. 

Mai mult, dacă vei vedea un cerc sau un bazin cu apă cu câte o linie dedesubt, înseamnă că trebuie să folosești programe de spălare blânde, la viteze mici, sau să acorzi atenție sporită materialului, deoarece există riscul ca acesta să „intre la apă”.

Cum se întrețin și se curăță materialele naturale?

După cum ai aflat deja din articolul nostru referitor la Ghidul materialelor textile, există mai multe categorii de texturi folosite pentru confecționarea de haine: cu fibre în întregime naturale, fibrele complet sintetice, sau un mix între astfel de țesături, în proporții variate. 

Fiecare tip de fibră are anumite proprietăți unice, specifice, de care poți să te bucuri: suplețea și eleganța unei rochii de catifea, capacitatea bună a bumbacului sau a poliesterului - folosit mai ales la articole sportive - de a absorbi umiditatea, sau senzația plăcută la atingere pe care o oferă o bluză de damă din voal ori satin. 

Din rândurile de mai jos vei afla cum să întreții și să cureți fiecare tip de material în parte.

  • Bumbac

Bumbacul este rezistent, confortabil și se întreține ușor, iar din el se realizează diferite tipuri de materiale precum jaquard, denim, flanel, și chiar satin. Tricourile albe, simple din bumbac natural pot fi spălate la temperaturi mari, de până la 80 de grade Celsius, dar pentru cele colorate va trebui să setezi mașina la maxim 50 de grade. Poți folosi orice fel de balsam, detergent și înălbitor sau soluție pentru a scoate petele, deoarece nu este pretențios, însă este important să netezești firele cu fierul pentru un aspect potrivit.  

  • Satin

Daca ai, în schimb, o bluză elegantă sau o rochie din satin, îngrijirea sa atentă este esențială, iar din acest motiv este de preferat să apelezi la curățare uscată, deoarece firele se pot deteriora mult mai rapid. De asemenea, astfel de piese trebuie călcate la temperaturi cât mai mici, cu materialul întors pe dos. Acesta tip de țesătură de bumbac este prelucrată mai mult, pentru a i se conferi luciul și textura specifice.

  • In

Inul este un alt tip de fibră naturală, care se spală cu ușurință. Nu este recomandat să folosești, însă, înălbitor la spălare deoarece firele se pot deteriora, în schimb poți adăuga în cuva mașinii de spălat o soluție formată din bicarbonat și oțet alb, care va elimina orice mirosuri reziduale.

  • Cânepa

Și cânepa este un material natural, cu proprietăți bune de aerisire și de termoreglare a corpului. Pentru spălare este recomandat să folosești temperaturi cât mai mici, de maxim 30 de grade, pentru că poate „intra la apă”, și să nu folosești soluții de albire care o vor decolora.

  • Lâna

Lâna este una dintre fibrele naturale cele mai îndrăgite, și din care se realizează piese vestimentare extrem de numeroase: pulovere de mohair sau cașmir, eșarfe, paltoane, pardesie de damă sau de bărbați. Mai mult, acest material are proprietăți uimitoare de „autospălare”, adică nu este nevoie să speli hainele atât de mult, este de preferat să le aerisești cât mai des pentru ca ele să elibereze mirosurile acumulate. 

Dacă le speli, respectă temperatura indicată - de maxim 30 de grade - și ai grijă să nu le întinzi pe umeraș pentru uscare, deoarece greutatea acumulată va alungi firele. Din ghidul nostru vei afla mai multe despre cum să întreții puloverele tale preferate astfel încât ele să reziste cât mai mult, dar dacă ai articole mai pretențioase - paltoane, pardesie. - este recomandată curățarea profesională. 

  • Mătase

Există mai multe tipuri de fibre de mătase, unele integral naturale, cum este chiffonul, și care trebuie spălate întotdeauna manual -, sau texturi obținute în combinație cu anumite fibre sintetice, la care poți folosi o temperatură ceva mai mare la spălare. 

Este important să reții că dacă ai un obiect vestimentar care s-a pătat, este bine să îl speli integral, deoarece altfel riști ca acesta să rămână cu pete. 

Cum se întrețin și se curăță textilele sintetice?

  • Viscoza

Viscoza este o fibră durabilă folosită pentru bluze, rochii, tricouri etc. deoarece este moale, confortabilă și se aranjează lejer pe corp. O poți spala manual sau automat, la maxim 40°C, conform indicațiilor de pe etichetă, dar dacă ai o sensibilitate la texturi artificiale este de preferat să nu porți foarte des un astfel de material.

  • Nylon

Și nylon-ul sau lycra poate da un pic de disconfort la purtare, în schimb este un material care se întreține și se spală foarte ușor, preferabil la temperaturi mai mari. Mai mult, poate fi curățat cu înălbitori sau cu soluții de scos pete, dar este nevoie ca acestea să fie diluate înainte de folosire.  

  • Elastan

Elastanul - sau Spandex - este folosit mai ales pentru confecționarea lenjeriei de corp și a hainelor sport, iar întreținerea și curățarea nu pune probleme deoarece fibra este rezistentă, și în același timp elastică. 

Materialul este însă sensibil la temperaturi ridicate, deci nu este nevoie să îl calci, ci eventual doar să îl netezești ușor, la o temperatură foarte mică.

  • Poliester

La fel cu nylonul sau alte materiale sintetice ori mixte, poliesterul este durabil și rezistent la spălare. Astfel, dacă ai bluze, tricouri sau hanorace de acest fel, care oferă și o izolare termică bună pentru corp, le poți spăla și la temperaturi mai mari, deoarece nu riști să intre la apă.

  • Piele sau piele întoarsă

Dacă ai, în schimb, pardesie sau fuste de piele, trebuie să știi că întreținerea și spălarea lor se face cel mai bine cu o lavetă sau un burete înmuiate în apă cu detergent slab, non-abraziv. Șterge hainele atunci când sunt ușor murdare sau au pete, și nu le pune la curățat în mașina de spălat.  

  • Catifea

Catifeaua este fie un amestec de bumbac și mătase - pentru spălarea căreia este recomandat să folosești o temperatură de maxim 40 de grade la mașină -, fie un mix din diferite fibre sintetice. Indiferent de compoziție, este de preferat însă o spălare cât mai delicată, pentru a nu încărca materialul și a-i distruge țesătura. 

Din acest motiv nu se recomandă nici să folosești mult detergent sau balsam de rufe atunci când îți speli rochia sau bluza preferată, iar uscarea trebuie făcută pe o suprafață plană, pentru ca perișorii caracteristici să nu-și piardă aspectul. Din ghidul nostru anterior vei afla mai multe tips-uri despre cum se spală catifeaua din bumbac, dar și cea de mătase, dar și cum să elimini petele de pe un astfel de material delicat.

Când să apelezi la servicii profesionale?

Există anumite tipuri de fibre textile, mai ales cele în întregime naturale, care necesită întreținere și curățare profesională. De exemplu, bluzele sau hainele de satin sau mătase, mai ales naturală, este recomandat să fie spălate uscat, la un serviciu de spălare profesională. La fel, hainele groase sau căptușite, mai ales cele din fibre naturale precum stofă sau lână, necesită îngrijire și spălare cu produse specifice.

Hainele de piele naturală, ecologică sau piele întoarsă (nubuc), de exemplu, trebuie duse la o curățătorie atunci când este cazul, însă de maxim 2 ori pe an, în funcție cât de des le porți. La fel, mătasea din bumbac, bluzele sau fustele elegante din chiffon au o textură delicată, care necesită întreținere de specialitate.

Cu toate acestea, spălarea sau curățarea majorității tipurilor de materiale se face relativ ușor, atât timp cât respecți cu atenție indicațiile și specificațiile de pe etichetă referitoare la temperaturile maxime pe care le poți utiliza la spălare sau călcare. 

Așadar, ai toate motivele să acorzi articolelor tale vestimentare preferate îngrijirea pe care o merită, pentru a te bucura de ele cât mai mult timp!

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon