Cum se spală catifeaua

Catifeaua este țesătura care ne duce cu gândul la lux, la voluptate și la opulența care caracteriza ținutele celor din casele regale. Puțini dintre noi cunosc faptul că istoria unuia dintre cele mai scumpe materiale din lume începe cu mii de ani în urmă, pe Drumul Mătăsii, din măiestria unui artizan din aceea vreme.

Cu siguranță ai toate motivele să porți haine din această țesătură fină, însă știi cum se spală catifeaua? Te invităm să descoperi alături de noi ghidul complet de îngrijire al ”reginei țesăturilor”!

Catifeaua se spală?

Catifeaua se spală? Este una dintre întrebările la care te gândești și tu, dacă ai în garderobă piese vestimentare confecționate din acest material. Ei bine, da, spre deosebire alte materiale care necesită curățarea chimică, există și articole de îmbrăcăminte din catifea care se pot spăla acasă, fie manual, fie automat. Pentru a afla recomandările de întreținere a acestui material, verifică mai întâi despre ce variantă de catifea este vorba!

Tipuri de catifea

Înainte de a trece la sfaturile de curățare a hainelor din catifea acasă, este important să știi că există mai multe tipuri de țesături din care se poate obține aceasta. Astfel, catifeaua de mătase domină zona luxoasă a spectrului și, de regulă, necesită curățarea chimică la o spălătorie profesională. Este și cazul bluzelor din mătase care au diverse aplicații sau ornamente. În schimb, catifeaua din bumbac, care este realizată de obicei din amestecuri de poliester și stofa rayon pot fi spălate manual. 

Catifeaua din fibre sintetice

Catifeaua sintetică este mai ușor de curățat decât celelalte tipuri de catifea. În plus, aceasta poate fi curățată și în mașina de spălat - inclusiv dacă vorbim despre rochiile din catifea - la un ciclu de spălare delicat. Oricum ai decide să o cureți, folosește o cantitate redusă de detergent (cel mult o linguriță). Dacă speli la mână o haină din catifea sintetică, clătește-o bine la final pentru a îndepărta excesul de spumă. 

Ca orice alt material sintetic, catifeaua sintetică poate avea un miros chimic, înțepător, oțețit. 

Catifeaua din bumbac

Catifeaua din bumbac este un tip de catifea cu un conținut ridicat de fibră naturală din bumbac. Principalele caracteristici care o plasează printre materialele preferate în industria textilă sunt: luciul discret, diferit față de variantele catifea din poliamidă sau poliester, senzația plăcută pe care o oferă la atingere, precum și finețea materialului. În plus, spre deosebire de alte tipuri de catifea, cea de bumbac permite o respirabilitate superioară pielii, astfel că elimină posibilitatea formării de mirosuri neplăcute, specifice anumitor tipuri de fibre sintetice. 

Dezavantajele catifelei de bumbac

Catifeaua de bumbac este foarte pufoasă, eliminând pufi chiar și în timpul confecționării. Aceștia râmân atașați inclusiv între cusăturile de îmbinare. Din fericire, puful liber rezultat în urma proceselor de fabricare a materialului se îndepărtează prin spălat, sub acțiunea detergentului folosit, dar și a mișcărilor de rotație ale mașinii. Totuși, la primele spălări vei observa mici ghemoate de puf concentrate pe suprafața hainelor respective; nu te îngrijora, însă, căci acestea se pot elimina rapid cu ajutorul unei role cu hârtie adezivă. 

Cum se spală catifeaua de bumbac 

Se recomandă ca produsele textile din catifea de bumbac să fie spălate manual. Totuși, atunci când optezi să le cureți folosind mașina de spălat automată, alege programul de spălare pentru haine delicate (spălare manuală). 

Cum speli catifeaua din bumbac la mașina de spălat

Iată care sunt regulile de care să ții cont înainte de a apăsa butonul de ”Start” al mașinii tale, când în cuvă se află haine din catifea de bumbac:

  • Atenție la gradul de încărcare al cuvei mașinii de spălat! Cel mai indicat este ca încărcarea cuvei să fie redusă la jumătate. De regulă, programele pentru articolele delicate impun o încărcare maximă de 2-2.5 kg. În acest mod, vei proteja țesăturile. De mare ajutor poate fi și consultarea manualului de instrucțiuni al mașinii tale de spălat. 
  • Înainte de a pune hainele din catifeaua de bumbac la spălat, întoarce-le pe dos. 
  • Ciclul de stoarcere nu trebuie să depășească 400 rpm. 

https://www.dyfashion.ro/rochii/rochie-ginette-neagra-din-catifea-cu-accesoriu-tip-esarfa.html 

Cum speli la mână catifeaua de bumbac

Dacă optezi pentru spălarea manuală a produselor textile din catifea de bumbac folosește apă călduță în care ai diluat în prealabil puțin detergent. Nu freca materialul, pentru a nu deteriora țesătura. 

Cum usuci corect hainele din catifea de bumbac

Folosești un uscător de rufe electronic pentru a usca hainele din catifea? Alege programul pentru rufe delicate, cu un flux de aer alternativ (cald-rece) și cu o temperatură joasă. O altă variantă este să usuci îmbrăcămintea în maniera clasică, însă recomandarea noastră este să le lași la uscat pe o suprafața plană. Uscarea pe umeraș nu este indicată în cazul articolelor din catifea de bumbac, ținând cont că este posibil să apară mici deformări (deseori, iremediabile) ale materialului. 

Catifeaua din mătase 

Așa cum știi deja, catifeaua este un tip de țesătură obținută din smocuri în care firele tăiate sunt distribuite uniform și au o densitate scurtă (caracteristică ce conferă și finețea specifică materialului). În ceea ce privește catifeaua de mătase, cea mai mare parte din aceasta este realizată, de fapt, dintr-un amestec de rayon și mătase. 

Cum se spală catifeaua din mătase

Totuși, pentru a proteja țesătura, urmează câteva reguli de bază:

  • Spălarea manuală este metoda cea mai recomandată de curățare a textilelor din catifea, chiar dacă instrucțiunile de pe eticheta acestora permit inclusiv spălarea la mașină. 
  • Utilizează un recipient curat în care adaugă apă călduță.
  • Folosește un detergent pentru rufe delicate sau chiar un șampon pentru copii.
  • Cu ajutorul mâinilor, cufundă haina respectivă în totalitate în apa cu detergent. 
  • Cu mișcări circulare, ”plimbă” produsul din catifea prin apă, pentru ca săpunul să acționeze și în profunzimea țesăturii. 
  • Limpezește haina tot în apă călduță, prin scufundare, până ce spuma de pe material este eliminată. 
  • Elimină excesul de apă prin tapotarea delicată cu ajutorul unui prosop. 
  • Evită folosirea clorului pe hainele de mătase. 

Cum elimini petele de pe catifeaua din mătase

Dacă trebuie să combați petele de pe catifeaua de mătase, prepară un amestec din 2 linguri de oțet (în lipsa acestuia poți folosi și suc de lămâie sau amoniac) și 2 căni de apă. Folosind un pulverizator, aplică soluția astfel obținută pe pete, după care clătește. 

Indiferent de modul în care alegi să speli obiectele textile din catifea, uscarea automată nu  este o soluție pentru acest material. Procesul trebuie să aibă loc la temperatura camerei, departe de lumina directă a soarelui, pe umeraș. 

Cum se calcă hainele din catifea de mătase

https://www.dyfashion.ro/haine/trening-sara-magenta-din-catifea.html

Deși călcarea acestora nu este tocmai indicată, sunt cazuri în care catifeaua de mătase trebuie netezită. Poți face acest lucru acasă, poziționând articolul despre care vorbim sub o pânză. Practic, talpa fierului de călcat va trece peste pânză și nu direct pe catifea. Înainte de călcare, întoarce haina pe dos și setează un program de călcare pentru țesăturile delicate (opțiunea ”Silk”). 

Catifeaua reiată 

Catifeaua reiată nu este, propriu-zis, un material, termenul referindu-se la o anunită structură a țesăturii. Aceasta poate fi fabricată din fibre naturale sau sintetice, dar de cele mai multe ori se obține din bumbac. Poate fi ușor de recunoscut fiind groasă și destul de rigidă. 

Printre cele mai semnificative avantaje ale catifelei reiate se numără și faptul că este foarte călduroasă și rezistentă. În plus, absoarbe și eliberează rapid umiditatea, numărându-se printre acele materiale care au calitatea de ”respira”. 

Instrucțiuni de întreținere 

Catifeaua reiată se folosește pentru diferite materiale textile, prin urmare recomandările privind întreținerea sa țin cont de țesătură. Deseori, catifeaua reiată este confecționată din bumbac, care se poate spăla și călca la temperaturi înalte. Pentru petele dificile, poți șterge acest material cu o cârpă umedă. Foarte important este, însă, să eviți periajul dur.

Hainele din catifea fac parte și din oferta magazinului nostru online. Comandă de pe dyfashion.ro piesele vestimenatare favorite, poartă-le cu stil și îngrijește-le corespunzător cu ajutorul sfaturilor pe care ți le prezentăm pe blog!

 

 

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon