Ghidul materialelor textile: cate tipuri exista si prin ce se deosebesc?
Pe piață există o varietate extrem de diversă de materiale textile, care diferă prin felul în care sunt obținute și prin modul în care sunt folosite pentru realizarea de piese vestimentare. Din ghidul de mai jos vei afla ce sunt materialele textile, prin ce se caracterizează, și care sunt cele mai importante tipuri de textile naturale și sintetice din care se realizează rochii, fuste, paltoane, cămăși sau tricouri pentru femei, bărbați și copii.
Vei afla mai multe informații interesante despre textile precum voal, catifea, mătase sau poliester.
În acest fel, vei ști cum să le deosebești și să le îngrijești, astfel încât să te bucuri de piesele tale vestimentare preferate pentru cât mai mult timp!
Ce sunt materialele textile?
Orice piesă vestimentară sau produs textil folosit în scop industrial, de exemplu pentru tapițarea scaunelor sau canapelelor, au la bază un anumit tip de țesătură. Materialele textile sau țesăturile diferă în funcție de proveniența sau originea lor, dar și de modul în care sunt ulterior prelucrate pentru a li se conferi caracteristici îmbunătățite în ceea ce privește aspectul, calitatea sau rezistența.
Materialele textile se obțin fie prin procedee de țesere, fie prin tricotare, fie prin presare a unor fire naturale sau sintetice. Cea mai mare parte dintre textile sunt însă cele realizate prin țesere, adică prin încrucișarea mai multor fire. Prin tricotare se obțin de exemplu tricoturile, sau materialele folosite pentru confecționarea puloverelor, șosetelor etc.
O țesătură are la bază un anumit tip de fire, obținute fie prin toarcere manuală, la un război de țesut, fie prin mijloace mecanizate, adică prin prelucrare la o mașină a unor fire netoarse, care pot fi de proveniență naturală sau sintetică.
Într-o țesătură finală vei putea regăsi fie un singur tip de fibră - de exemplu lână -, fie amestecuri din mai multe fibre. Scopul unui amestec de fibre este ca țesătura finală să împrumute unele dintre proprietățile importante ale fibrelor folosite inițial - de exemplu, îți dorești ca niște pantaloni de stofă să fie mai ușor de călcat, un pulover îndrăgit de mohair să reziste mai mult, sau chiar să aibă calități antibacteriene sau hidrofuge.
Totodată, amestecul de fibre contează în cazul multor materiale pentru a scădea costurile de producție dar și a păstra, pe cât posibil, calitatea.
Tipuri de materiale textile
Hainele pe care le porți, fie că este vorba de rochii, fuste sau bluze elegante de voal, sunt realizate fie din fibre textile naturale, fie din materiale sintetice, fie din combinații ale acestora.
Materialele textile naturale
- - Bumbac
- - In
- - Cânepă
- - Lână
- - Iuta
- - Mătase
Materiale textile sintetice
- - Viscoză
- - Nylon
- - Elastan (Spandex)
- - Poliester
- - Acetat
Materiale textile mixte
Există și combinații de texturi, care sunt realizate pentru a profita de caracteristicile bune ale ambelor tipuri de fibre - atât a celor naturale, cât și a celor sintetice.
De exemplu, catifeaua sau velurul se obține din bumbac și mătase, fiind unul dintre materialele favorite pentru rochii de damă, termenul făcând referire mai ales la tipul de țesătură.
Poliesterul, utilizat frecvent pentru realizarea hainelor sport, este mixat de multe ori cu nylonul, bumbac sau cu lână pentru a profita de proprietățile texturilor naturale - cum ar fi aerisirea bună -, dar și de elasticitatea fibrelor sintetice.
Acrilul este o fibră sintetică asociată cu bumbac sau mohair pentru fabricarea de tricotaje, iar poliamidele, un grup de fibre sintetice, se regăsesc în articole sport, șosete, colanți, dar și paltoane pentru bărbați, femei sau copii.
Elastanul - cunoscut și sub numele de Spandex -, se folosește întotdeauna în combinație cu alte fibre care îi pot conferi elasticitate, fiind utilizat mai ales pentru confecționarea lenjeriei de corp și a hainelor sport - pantaloni, hanorace.
Vâscoza, o fibră obținută din celuloză sau din alte tipuri de plante - la granița dintre materiale naturale și sintetice, se folosește pentru bluze, rochii de zi de damă, tricouri etc. deoarece este moale, confortabilă și se aranjează lejer, frumos pe corp.
Tulul, din care se confecționează recent numeroase fuste de damă, este o combinație de vâscoză, nylon, poliester, mătase naturală ori sintetică.
Informații despre materialele textile: Caracteristicile acestora
Iată, în rândurile de mai jos, mai multe informații despre principalele caracteristici ale materialele textile.
Materialele textile naturale au proprietăți foarte bune pentru corp, care le permit de exemplu circulația foarte bună a aerului, dar și menținerea căldurii - atât în cazul firelor groase, obținute prin procedeul numit cardare, cât și în cazul celor subțiri. În industria de profil se folosesc diferite tehnici sau metode de prelucrare și mai ales finisare, pentru a conferi strălucire, aspect mătăsos, dar și rezistență crescută fibrelor naturale.
Calitatea bumbacului, de exemplu, depinde de lungimea fibrelor care intră în componența firului, cele mai bune fiind cele lungi, de proveniență Egipt sau Australia, din care se obțin frumoase fuste sau rochii de chiffon (șifon) prin procedurile de finisare. Dacă achiziționezi tricouri sau cămăși este important să verifici, în plus, și densitatea firelor, materialele premium având cele mai mari valori în acest sens.
Un truc ce te poate ajuta să deosebești firele naturale din care sunt confecționate rochiile de catifea, paltoanele de stofă sau articolele tale sportive este unul simplu, mai exact ”testul arderii”. În acest sens, taie o bucată mică dintr-un material (3-4 cm) a cărui calitate vrei să o afli. Pune apoi într-un recipient rezistent la căldură și dă-i foc, cu mare atenție. Dacă cenușa ce rămâne după ardere este moale, sfărâmicioasă, înseamnă că ai de-a face cu un material natural, în schimb dacă observi că se adună sau se încovoiază, materialul este sintetic, sau o combinație de natural cu sintetic.
Avantajele materialelor textile
-
- Avantajele materialelor textile naturale
Anumite materiale naturale sunt realizate cu fibre de origine animală, de exemplu lâna sau mătasea, iar altele fibre vegetale, care au la bază celuloza. Acestea din urmă - inul, bambusul, bumbacul obținut din coconul plantei cu același nume - se folosesc mai ales pentru a realiza piese vestimentare recomandate pentru sezonul de primăvară sau vară, deoarece oferă o senzație plăcută, chiar și în zilele toride.
Materialele textile naturale au și avantajul că permit circulația bună a aerului, cum este cazul bumbacului, dar ele au și capacități bune de termoreglare. Astfel, vara corpul nu se supraîncălzește, iar țesăturile naturale de origine animală precum lâna, cașmirul, firele de alpaca etc. mențin bine căldura pe timp de iarnă. Lâna este folosită, de exemplu, pentru a realiza stofe fine sau groase pentru pardesie sau paltoane de damă sau de bărbați, de multe ori în combinație cu fibre de bumbac.
-
- Avantajele materialelor textile sintetice
Materialele textile sintetice sunt produse pe scară largă la nivel global datorită proprietăților foarte bune în ceea ce privește rezistența, elasticitatea, dar și a capacităților izolatoare, ori a sensibilității la foc sau temperaturi ridicate.
Alte avantaje ale materialelor obținute pe cale sintetică includ faptul că rezistă bine la spălarea cu detergenți sau alte produse chimice, nealterându-și proprietățile. Mătasea sintetică, de exemplu, este fină, confortabilă și nu acumulează energie statică, așa că poți purta o cămașă dintr-un astfel de material și în sezonul rece, sub o haină mai groasă.
Sperăm că informațiile de mai sus ți-au fost de folos pentru alegerea materialului ideal pentru o rochie de vară, sau pentru a te ajuta să întreții corect un pulover de lână astfel încât să reziste mai mult. Indiferent de textura pe care o preferi, este important să îți asiguri confortul fizic la purtare și să alegi piesele vestimentare preferate de pe site-ul nostru în așa fel încât să te reprezinte și să te pună cât mai bine în valoare!