6 pasi de ingrijire a puloverelor ca sa reziste mai mult

femeie cu pulover si fusta

Puloverele de damă sunt articole vestimentare perfecte în sezonul rece, dar potrivite și pentru serile răcoroase de vară, la o plimbare prin oraș sau pe malul mării. Cu siguranță ai și tu câteva piese de acest fel cu care îți face plăcere să te îmbraci, dar și pe care ți-ai dori să le păstrezi pentru cât mai mult timp. 

Trebuie să știi însă că fiecare tip de material necesită o întreținere corespunzătoare, pentru a-și păstra cât mai mult timp calitățile și pentru a nu se deteriora atât de rapid. Lâna, viscoza sau bumbacul se spală și se usucă diferit, iar mai jos îți oferim mai multe de detalii de care să ții cont pentru a te bucura cât mai mult de puloverele preferate din garderobă. 

Cuprins

  1. Verifică eticheta fiecărui produs
  2. Atenție la modul de spălare al puloverelor
  3. Spală separat puloverele delicate
  4. Usucă atent puloverele
  5. Calcă doar ce este necesar
  6. Păstrează puloverele în condiții optime

1. Verifică eticheta fiecărui produs

Fiecare model de pulover este realizat din fibre de un anumit tip, ceea ce le conferă aspectul, grosimea și nu în ultimul rând confortul dorit. În funcție de preferințele tale și de anotimp, poți alege pulovere de damă integral din lână sau dintr-o textură de tip cașmir. Acestea sunt de obicei moi și confortabile, ideale pentru a fi purtate atât cu pantaloni cât și cu fuste elegante.

Pentru un look casual, de zi, poți opta și pentru pulovere din poliester în combinație cu acrilic și elastan, sau din viscoză, nailon și poliamidă. Primul pas pentru a te asigura că le vei purta timp îndelungat și că nu le vei deteriora la spălare sau atunci când le calci este să verifici atent eticheta fiecărui produs în parte.

Vei găsi instrucțiuni referitoare la temperatura potrivită de spălare, dacă este potrivită uscarea în mașina de spălat sau este nevoie să le usuci în aer liber, dar și dacă le poți călca folosind fierul de călcat, sau dacă poți utiliza sau nu soluții speciale cum sunt de exemplu înălbitorii. Este important să verifici aceste detalii de întreținere atunci când te hotărăști pentru curățarea unor texturi delicate cum sunt cele din care sunt confecționate puloverele. 

2. Atenție la modul de spălare al puloverelor

Spălarea este unul dintre cele mai importante etape pentru întreținerea corectă a unui pulover de damă. Cu toate acestea, s-ar putea să afli că anumite fibre textile nu necesită spălare frecventă, mai ales cele naturale.

Lâna, spre exemplu, este unul dintre materialele care aproape că se curăță singur, deoarece are proprietatea că respinge murdăria și nu reține mirosurile. Din acest motiv, nu este nevoie să speli un pulover de lână organică sau de mohair 100% atât de des precum bumbacul, spre exemplu, ba chiar de multe ori este suficient să o lași la aerisit. Când vrei să speli un pulover sau o vesta de lână, este suficient să folosești o temperatură scăzută, de maxim 30 de grade, să clătești tot cu apă călduță și să lași haina să se usuce natural, pe o suprafață netedă. 

Pentru celelalte tipuri de textile este important să le speli separat, sau să îi pui într-un săculeț în mașină. Chiar și un pulover din bumbac tricotat se poate agăța la spălare de alte materiale.

Pulover de damă cu model împletit

Pulover de damă cu model împletit

3. Spală separat puloverele delicate

Este recomandat să speli separat de alte haine, preferabil chiar de mână, puloverele de damă care au în compoziție poliester, viscoză, nailon sau poliamidă, dar mai ales lână sau mohair. Acestea se vor agăța sau se vor întinde dacă sunt puse în mașina de spălat, mai ales că unele modele au în compoziție fire subțiri sau inserții delicate, cum este și cel de mai jos, sau sunt confecționate din tricot fin, cum sunt bluzele casual, de zi ce pot fi purtate la birou alături de o fustă elegantă

Bluză Cassie cu inserții argintii

Bluză Cassie cu inserții argintii

4. Usucă atent puloverele 

Pentru o întreținere corectă, anumite modele de pulovere de damă au nevoie și de condiții speciale de uscare. De exemplu, este important ca atunci când usuci un pulover de lână sau de mohair să îl întinzi pe o suprafață plană, fără a-l întinde, deoarece în caz contrar se va deforma. 

Aceeași metodă de uscare poate fi folosită și la alte tipuri de textile, de exemplu bumbacul, deoarece și acesta va fi mai ușor de călcat în cazul în care a fost întins pe un suport neted. Este important să verifici, și în aceste cazuri, instrucțiunile pentru fiecare produs în parte, pe care le găsești pe etichetă, pentru a vedea, de exemplu, dacă este recomandat ca tipul de fibră al puloverului tău să fie uscat în uscătorul de haine. 

5. Calcă doar ce este necesar

Lâna, poliesterul sau nailonul sunt materiale care nu necesită călcare, deoarece se pot întinde, așa că este bine fie să eviți temperaturile ridicate sau funcția de călcare cu abur. Pentru un pulover de tricot, cu un conținut mare de viscoză, în schimb, poți să calci la temperatură joasă, întotdeauna pe partea din spate, și doar pentru a netezi ușor materialul.

Dacă ai un pulover sport, de exemplu din lână de tip fleece, îl poți peria după mai multe utilizări, deoarece are tendința de a se scămoșa.

6. Păstrează puloverele în condiții optime

Un alt aspect important care îți permite să te bucuri de puloverele tale pentru un timp îndelungat este cel referitor la condițiile de păstrare. Este recomandat să nu atârni pe umerașe cele de lână, bumbac sau mohair, deoarece fibra se va întinde, ci să le păstrezi împăturate în șifonier. 

Recomandările de mai sus te vor ajuta să păstrezi puloverele tale preferate din bumbac, viscoză sau lână pentru un timp îndelungat! Vizitează site-ul nostru pentru a vedea care sunt noutățile cu care poți fi în trend în acest sezon!

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon