Stilul vintage, mereu la modă: caracteristici și idei de ținute

Stilul vestimentar vintage îmbină ținute ale mai multor perioade istorice, începând cu anii 1920 până în prezent, alături de cultura și personalitatea epocilor. Stilul vintage este unul dintre cei mai importanți piloni din domeniul fashion. Elementele de vestimentație și accesoriile se regăsesc și în prezent în lumea modei.

 

Care sunt caracteristicile stilului vintage?

Ținutele stilului vintage sunt recunoscute ușor datorită caracteristicilor ce au lăsat o amprentă puternică de-a lungul timpului în lumea fashion. Acestea sunt întâlnite frecvent în combinație cu alte articole vestimentare. Trăsăturile stilului vintage sunt:

  1. 1. Calitatea. Îmbrăcămintea de epocă este fabricată din materiale bune. Vintage presupune, întotdeauna, ținute de calitate în defavoarea cantității, din motive culturale și financiare.
    1. 1.1. Îmbrăcămintea vintage are modele rafinate, cu detalii luxoase în care se pot observa cusături franțuzești cu tivuri, nasturi și butoni.
    2. 1.2. Deși, în prezent, hainele sunt mai ușor și mai ieftin de realizat, ținutele de epoca sunt făcute până la ultimul detaliu, cu multă grijă și răbdare. Totodată, ținuta vintage este potrivită pentru mai multe siluete datorită țesăturii suplimentare din interiorul hainelor.
  2. 2. Unicitatea. O altă caracteristică întâlnită la ținuta vintage este unicitatea sa. Detaliile hainelor sunt realizate diferit pentru fiecare model. Picturile, designul, butonii sau modelul de nasturi nu pot fi reproduse exact.
    1. 2.1. Persoanele care împrumută articole vestimentare vintage în ținuta lor vor atrage privirile imediat datorită elementelor elegante și aparte.
  3. 3. Haine cu povești. Deoarece, ținutele vintage sunt realizate până la cel mai mic detaliu, ele au povești specifice epocii.
    1. 3.1. Stilurile retro diferă în funcție de perioadă: anii '50, anii '60, anii '70.  Dacă vestimentația are un design simplu, îți poți imagina un scenariu al anului respectiv.
    2. 3.2. Vestimentațiile vintage creează emoții, imagini, povești, bucurie și nostalgie persoanelor care le poartă indiferent de vârsta acestora.
  4. 4. Haine cu suflet. Îmbrăcămintea de epocă înseamnă istorie. Purtarea hainelor vintage înseamnă și o modalitate de a păstra vie amintirea vremurilor trecute.

Stilul vintage: idei de ținute

Vintage a adus multe elemente noi în lumea fashion, de aceea, este în continuare unul dintre cele mai plăcute și des întâlnite stiluri. Articolele vestimentare retro diferă de la deceniu la deceniu.

Ținutele vintage ale anilor '20

Moda vestimentară a anilor '20 iese în evidență prin rochiile elegante de cocktail. Acestea sunt, în continuare, la modă deoarece îmbină un stil aparte, potrivit petrecerilor de seară și evenimentelor discrete. Sunt confecționate din material lejer și plăcut la atingere.

Rochiile de cocktail se numeau și „flapper” datorită modelelor ce au mișcare de balans a pliseurilor. Anii '20 sunt cunoscuți și cu denumirea de „les annees folles” (anii nebuni).

Accesoriile erau simple și elegante. Gențile de damă se asortau fie cu rochia, fie cu pantofii și accesoriile. Perlelele erau în vogă, femeile purtându-le la fiecare eveniment. Restul bijuteriilor erau dichisite, prețioase, adesea cu pietre naturale.

Ținutele vintage ale anilor '30

Anii '30 păstrează din frumusețea articolelor vestimentare ale deceniului anterior, însă, mult mai bogat în bijuterii neprețioase. 

Rochiile de seară și de cocktail sunt, în continuare, întâlnite la evenimentele sociale, însă, doamnele le-au accesorizat cu numeroase coliere, brățări, inele și cercei. Se dorea ca bijuteriile să atragă imediat privirile celorlalți.

Ținutele vintage ale anilor '40

Anii '40 aduc elemente noi în vestimentația feminină. Umerii accentuați de la rochii, cămăși și bluze pun talia în evidență, făcând-o să pară mai subțire. Totodată, în anii '40, hainele, rochiile și fustele încep să aibă mai multe modele și mărimi.

O amprentă a acestei perioade o reprezintă hainele din blană cu imprimeu de tipul animal print sau fustele în stil office, utilizate frecvent și în zilele noastre. Majoritatea ținutelor erau purtate în culori calde, foarte deschise, colorate și pastel.

Ținutele vintage ale anilor '50

 

Anii '50 au revoluționat lumea modei prin modele florale, primăvăratice de articole vestimentare. Alături de acestea, erau des întâlnite rochiile cu imprimeu cu dungi și buline. 

În această perioadă apăreau și pantalonii cigarette, articol vestimentar folosit și în cotidian. Aceștia le ofereau femeilor sentimentul de putere și de caracter independent. În plus, apare un nou model de fustă: fusta creion. Ea a fost realizată special pentru o siluetă pară sau clepsidră.

Ținutele vintage ale anilor '60

Anii '60 sunt considerați anii hainelor cu modele și imprimeuri îndrăznețe, noi și rebele. Fiind o perioadă instabilă, din perspectivă politică și socială, stilurile vestimentare au prins personalitatea comună a deceniului.

Tot în această perioadă începe mișcarea hippie, cu haine colorate, lejere, naturale și comode, precum blugii, cămășile și rochiile înflorate sau colorate. Această mișcare vestimentară era un mod de expunere a sentimentelor lor față de evenimentele petrecute.

Anii '60 pot fi considerați un boom al modei deoarece, alături de modelele geometrice și cele hippie, oamenii doreau să-și exprime statusul social prin haine. Au apărut: fustele scurte, pantalonii evazați, purtați cu pantofii cu toc și costumele cu pantalon.

Ținutele vintage ale anilor '70

Anii '70 combină mai multe stiluri vintage ale anilor anteriori, în special, cele prezente în deceniul trecut deoarece evenimentele încă se resimt puternic în rândul oamenilor. 

Moda anilor șaptezeci a fost amalgam de stiluri noi și vechi. Fiecare persoană a putut să-și aleagă modelul vintage preferat, fără a fi judecate sau privite cu ochi răi. 

Ținutele vintage ale anilor '80

După un repaus de aproape un deceniu, anii '80 aduc elemente aparte ale stilului vintage. Hainele de sport, în special, colanții, au evadat din sălile de dans. Persoanele purtau pe stradă ținute sporty și comode. Colanții aveau imprimeuri colorate. Femeile purtau și body-uri mulate. Pentru ca lookul sport să fie complet, vestimentațiile aveau diferite accesorii, bandanele fiind nelipsite.

Anii '80 au însemnat mult mai mult. O altă idee de ținută a deceniului respectiv era stilul punk. Un aspect rebel, cu jachete din piele, blugi rupti, bocanci și cizme grele, lanțuri și tricouri cu mesaje ce doreau să transmită emoții puternice.

Alături de punk, stilul hip-hop a devenit din ce în ce mai popular. Asemenea punkului, hip-hopul dorea să transmită mesaje cu un impact emoțional mare. Aceste mesaje se observau prin muzică și haine: hanorace oversized, pantaloni de trening, borsete și șepci.

Ținutele vintage ale anilor '90

Anii '90 au pus o amprentă puternică pe stilul vintage. Există numeroase idei de ținute retro ce pot fi scoase doar din acest deceniu: rochii mulate, salopete denim, jachete din denim, cămăși și pantaloni în carouri, pantaloni cu talie înaltă.

Alături de elementele noi introduse, în anii '90 predomină și stilurile anterioare bazate pe mișcarea hippie, punk, rock și hip-hop.

Persoanele care abordează stilul vintage poartă, de fapt, poveștile deceniilor din care acestea fac parte. Întotdeauna trendy și cu idei de ținute fără sfârșit, stilul vintage este potrivit pentru orice om, indiferent de vârsta, personalitatea sau gusturile acestuia!

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon