Cum sa ai grija de paltoanele din lana? 7 sfaturi practice
Un palton din lână este o piesă vestimentară esențială pentru orice garderobă elegantă, la fel cum o clasică rochie neagră este un must-have. În sezonul rece va fi elementul de rezistență, cel care-ți oferă confort și căldură, completând cu stil orice ținută.
Lâna este rezistentă la apă, previne formarea petelor și se curăță singură, datorită stratului de lanolină ce îmbracă fibrele, ușurând întreținerea paltoanelor. Pentru a te bucura de toate avantajele unui palton de lână cât mai mult timp - chiar și 10 ani dacă îl îngrijești corespunzător - trebuie să ții însă cont de faptul că acest material natural este delicat. Are nevoie de un anumit tip de îngrijire, despre care vom vorbi în rândurile următoare.
Iată 7 sfaturi practice pentru întreținerea și curățarea paltoanelor din lână:
1. Verifică eticheta
Eticheta de îngrijire a hainei din lână oferă informații importante despre compoziția țesăturii și fibrelor din care este confecționată, specificând și modul în care trebuie curățată și întreținută.
În general, petele și impuritățile de pe paltoanele din lână pot fi îndepărtate prin curățare chimică sau prin spălare manuală ori mecanică la o temperatură scăzută. Fiecare haină are propriile caracteristici și necesită diferite moduri de îngrijire, în funcție de material, așa că citește întotdeauna eticheta cu atenție și respectă instrucțiunile întocmai.
2. Perie paltonul cât mai des
Știai că simpla periere după fiecare purtare ajută la distribuirea uleiurilor naturale care se găsesc în lână, prevenind uscarea țesăturii și deteriorarea prematură a acesteia? În plus, prin periere îndepărtezi praful și scamele. Folosește o perie moale sau o lavetă din microfibră, ușor umezită, fără să freci. Ocazional poți utiliza și rola adezivă pentru a îndepărta părul de animale.
3. Îndepărtează petele în funcție de tipul lor
Chiar dacă lâna nu se pătează prea ușor, oricând se poate întâmpla să verși cafea, lapte, vin pe palton, sau să-l murdărești cu unt ori ciocolată. Ce e de făcut într-o astfel de situație?
- - Ține minte că nu trebuie să uzi petele de grăsime. Acestea se scot de pe lână prin răzuire, tamponare cu fierul de călcat peste câteva șervețele de hârtie și curățare ușoară cu spirt alb.
- - Petele de cafea, lapte și ciocolată ies dacă tamponezi marginile cu o lavetă din microfibră înmuiată într-o soluție de apă și detergent blând, cât sunt încă proaspete.
- - Petele de vin roșu trebuie clătite cu apă rece, apoi înmuiate într-un amestec de apă călduță și detergent recomandat pentru lână.
După tratarea specifică a petelor, poți spăla paltonul conform instrucțiunilor de pe etichetă.
4. Paltonul din lână se spală de mână în cadă
Bineînțeles, vei face acest lucru doar dacă eticheta îți permite. Umple cada cu apă călduță și adaugă detergent lichid pentru lână sau, în lipsa acestuia, șampon pentru bebeluși. Scufundă complet haina în apă, las-o 30 de minute să se înmoaie, apoi asigură-te că apa a ajuns la fiecare fibră. După alte 2 ore poți curăța cu degetele zonele murdare. Golește cada și umple-o cu apă curată pentru a clăti paltonul.
5. Protejează haina din lână când o speli în mașina automată
Înainte de a spăla paltonul din lână în mașina automată, trebuie să îl înmoi în apă caldă și detergent pentru 30 de minute. Acest lucru va preveni contracția țesăturii. Pune apoi haina într-un sac de spălat sau într-o husă de pernă și alege un program delicat, la 30°C sau 40°C, timp de o oră. Sari peste programul de rotații.
6. Usucă paltonul orizontal
După spălare, apasă delicat haina de sus în jos pentru a elimina excesul de apă. Nu face mișcări de răsucire, întrucât fibrele se vor întinde și deforma. Înfășoară paltonul într-un prosop și stoarce-l ușor. Așază-l apoi întins pe un alt prosop uscat și lasă-l să se usuce. Nu îl pune la uscat agățat de umeraș și nici în uscător. Amintește-ți să întorci sacoul zilnic până când acesta se va usca pe ambele părți. În funcție de anotimp, procesul poate dura câteva zile.
7. Congelează-l înaintea depozitării
Înainte de a-l depozita, paltonul trebuie să fie curățat și uscat. Apoi, pentru a te asigura că nu va fi atacat de molii cât timp îl ții în șifonier, pune-l într-un sac și congelează-l 3-4 zile. O altă metodă de prevenire a apariției moliilor este lavanda ascunsă în buzunare. O poți combina cu bilele din cedru.
Atârnă paltonul pe un umeraș solid, din lemn, pentru a-și putea păstra forma, și acoperă-l cu o husă cu fermoar. Dacă nu dispui de prea mult spațiu, folosește un sac de vidat. Reține, însă, că vei scoate paltonul puțin șifonat.
Un palton de damă cu lână în compoziție este un accesoriu esențial pentru sezonul rece, dar pentru a-l păstra în forma perfectă trebuie să acorzi atenție îngrijirii sale. Urmează cele 7 sfaturi practice pentru întreținerea și curățarea paltoanelor din lână și bucură-te de avantajele acestui accesoriu pentru mulți ani.