Tipuri de decolteu - descoperă ce topuri te avantajează!

Te-ai gândit vreodată la forma decolteului atunci când îți cumperi bluze, topuri sau alte tipuri de haine? Dincolo de multitudinea de linii pe care designerii le realizează pentru anumite modele, decolteul are rolul de a scoate în evidență calitățile corpului. Mai mult, acesta poate ascunde unele defecte ale siluetei, oferă claritate stilului vestimentar și pune în valoare atuuri fizice, la care nici nu te-ai fi gândit. 

Chiar dacă majoritatea persoanelor consideră că alegerea decolteului reprezintă o opțiune legată de gust, în realitate este un secret de natură vestimentară și un detaliu de croi, pe care ar trebui să-l iei în considerare, dacă vrei să-ți complimentezi silueta. 

Descoperă mai departe care sunt cele mai populare tipuri de decolteu și cum faci alegerea potrivită, ținând cont de particularitățile corpului tău.

Importanța decolteului

Cu atâtea bluze, rochii, topuri, tricouri, cămăși sau corsete în jur, ai siguranța că faci alegerea potrivită atunci când vine vorba de decolteu? Potrivit specialiștilor în design vestimentar, ca să te asiguri că porți piesa potrivită, trebuie să iei în considerare forma corpului tău. Da, mărimea bustului este importantă, însă decolteul face referire la ținuta și croiala care i se potrivesc unei siluete. De pildă, decolteul rotund reprezintă cea mai sigură și elegantă alegere pentru orice mărime de bust.

Decolteul poate alungi optic linia gâtului, pune în valoare silueta, oferă un aer misterios și reprezintă principalul factor în alegerea bijuteriilor. O linie potrivită a decolteului, poate face o persoană să arate mai suplă sau mai înaltă, poate oferi volum sau un aspect elegant, și maschează cu brio eventualele defecte.

Tipuri de siluetă pentru alegerea decolteului

Cel mai important criteriu în alegerea unui anumit decolteu pentru bluze și topuri, este conformația siluetei tale. Ca să-ți determini tipul de siluetă, trebuie să măsori circumferința umerilor, pe cea a bustului în punctul cel mai lat, circumferința taliei în punctul cel mai subțire și pe cea a șoldului în zona cea mai lată.

Așadar, pentru a te asigura că știi cum să asociezi corect forma corpului cu cea a decolteului, descoperă care sunt tipurile de siluetă și ce caracteristici prezintă fiecare:

Silueta pară sau triunghi

Persoanele care prezintă silueta de tip pară, au umerii mici și delicați, sâni de mărime mică sau medie, iar șoldurile și posteriorul sunt mai voluptoase. Gâtul nu este prea lung, iar diferența dintre partea de sus și cea de jos a corpului este evidentă.

Silueta triunghi inversat

Caracteristicile siluetei triunghi inversat sunt bustul și umerii mari, șoldurile înguste, posteriorul plat și o talie foarte puțin definită. În general, pentru această siluetă se recomandă volumul în partea de jos.

Silueta clepsidră sau X

Mulți ar putea să considere tipul clepsidră ca fiind silueta perfectă, ca trasă prin inel. Bustul și coapsele formează o linie deosebit de armonioasă a corpului, iar silueta este bine definită, senzuală.

Silueta măr sau ovală

Kilogramele se depun cu ușurință în zona abdomenului, așa că persoanele care prezintă siluetă de tip măr, au o talie proeminentă, care nu este bine definită. Formele corpului sunt rotunjite în totalitate, iar bustul destul de mare.

Silueta androgină sau dreptunghi

În cazul acestui tip de siluetă, umerii au aproape aceeași lățime ca talia și coapsele, în timp ce sânii și posteriorul, nu sunt bine definite. Vorbim de o formă băiețoasă, dar pe care se pot face foarte multe trucuri vestimentare.

Tipuri de decolteuri

Când vrei să-ți cumperi câteva bluze, trebuie să știi dacă formele acestora îți vor avantaja sau dezavantaja silueta și, în consecință, întreaga ținută. Acest detaliu de croi te poate ajuta să-ți alegi outfit-uri pe măsură, să folosești hainele, accesoriile, volumele și materialele în mod corect, pentru a crea o imagine echilibrată a propriei anatomii. Iată care sunt cele mai populare tipuri de decolteuri:

Decolteu V-neck sau Anchior

În general, acest tip de decolteu avantajează orice aproape orice siluetă, însă cel mai mult o complimentează pe cea de tip pară. Dacă optezi pentru bluze cu decolteu în V, trebuie să știi că părțile laterale ale hainelor se extind pe umeri la fiecare capăt. La mijloc, țesătura se reduce rapid și formează un aspect asemănător cu litera V.

Decolteul anchior oferă impresia unui bust mai mare și alungește vizual gâtul, lucru ce creează o infuzie de senzualitate. Piesele vestimentare cu decolteu în V, se potrivesc de regulă femeilor cu bust mic sau mediu. În cazul în care acest tip de decolteu este petrecut, atunci va pune în valoare cel mai bine o siluetă de tip clepsidră, caz în care forma va avantaja un bust mai generos.

Decolteu Straight Across

Este acel tip de decolteu drept dintr-o parte în alta, care se extinde de la un umăr și apoi peste piept până la celălalt umăr. Dacă preferi bluze cu un astfel de decolteu, trebuie să știi că pot avea mâneci care cad de pe umăr în jos. De asemenea, decolteul Straight Across poate avea și un aspect fără mâneci, care să se întindă exclusiv pe partea superioară a hainei. De regulă, acest tip include și bretele aproape invizibile pe fiecare umăr pentru a susține îmbrăcămintea.

Decolteu rotund

Putem afirma cu tărie că este unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de decolteu, atât pentru bluze și topuri, cât și pentru rochii. Complimentează silueta pară, respectiv femeile care au umerii înguști și pieptul mic. Decolteul rotund este perfect pentru a crea iluzia unui bust generos deoarece oferă mult echilibru siluetei. Nu este deloc un croi sofisticat, așa că poate fi abordat și pe timp de zi, dar și pentru ținutele de seară.

Decolteu Halter

Reușește cu succes să avantajeze silueta triunghi inversat. Decolteul Halter poate fi Strap, cu bretele din lateralele pieptului spre spatele gâtului, sau Top, când umerii și brațele sunt complet goale, iar decolteul acoperă clavicula. Caracteristică principală a decolteului de tip Halter, este faptul că distrage atenția de la talie și o concentrează asupra sânilor, una dintre zonele corpului cu care se pot lăuda femeile care au siluetă triunghi inversat. Decolteul Halter oferă o notă sexy întregului look și creează impresia unor umeri mai lați.

Decolteu asimetric

Se potrivește siluetei triunghi inversat, la fel ca și cel Halter. Persoanele cu o asemenea formă a corpului, pot jongla cu detaliile de croi, atunci când vine vorba de bluze și topuri. Variantele asimetrice se potrivesc de minune, pentru că oferă impresia unor umeri mai înguști, sunt îndrăznețe și moderne, și se caracterizează printr-o singură bretea peste bust și umăr.

Decolteu Sweetheart

Perfect pentru silueta clepsidră, decolteul sub formă de inimă este foarte popular și apreciat. Acesta atrage atenția asupra zonei sânilor și reprezintă o opțiune potrivită atât pentru femeile cu bustul mare cât și pentru cele cu bust mic. Rochiile, topurile și bluzele croite cu un astfel de detaliu, exprimă ideea de spontaneitate și veselie.

Decolteu Square

Dacă te numeri printre persoanele care au o siluetă de tip măr, atunci acest decolteu pătrat va oferi o linie rafinată și seducătoare bustului.  Este conceput sub forma a trei laturi ale unui pătrat de-a lungul gâtului și umerilor, iar peste bust există o linie de țesătură care formează baza pătratului.

Pentru decolteul Square pot exista mâneci montate pe umeri pentru a forma două linii drepte suplimentare. De asemenea, decolteul poate avea bretele pe umeri, care sunt drepte și mențin hainele pe poziție. Acest tip de decolteu este des observat la bluze care se poartă pe tot parcursul anului și variază ca țesături, de la bumbac aerisit de vară, până la mătăsuri groase de iarnă.

Decolteu Scoop

Se prezintă ca un decolteu rotund și amplu și a fost element de bază al modei timp de mai multe decenii. Putem spune despre decolteul Scoop, că este în același timp modern și tradițional. Acesta începe de la umăr cu două bretele late amplasate la fiecare capăt și se adâncește în jos, unde creează o formă profundă de U, care se termină de obicei chiar deasupra bustului. Cu un decolteu Scoop, spatele unor bluze sunt acoperite de tot, până aproape la claviculă.

Decolteu Cowl

Original și deosebit de fresh, acest minunat decolteu avantajează din plin silueta de tip măr. Este vorba despre un model drapat, considerat oarecum de modă veche, pe care îl vedem des în lunile de iarnă, deoarece oferă un mijloc ușor de a adăuga căldură în jurul gâtului. Decolteul Cowl distrage atenția din zona taliei, care nu este atât de bine definită la silueta de tip măr și scoate în evidență zona bustului și a gâtului, oferind impresia unui mijloc mai subțire.

Decolteu Bateau

Altfel spus, decolteu de tip barcă ce variază de la Bateau Flair, adică la baza gâtului, și până la Bateau Boat, respectiv un decolteu barcă mai amplu, extins pe umeri.

Decolteul bărcuță se potrivește siluetei androgine în special, este de regulă larg, conceput să se întindă orizontal în față de la un umăr la altul. Este considerat chic și feminin, îmbogățește linia pieptului și îndulcește aspectul general. Piesele potrivite pentru a crea formele dorite sunt bluzele și topurile cu dungi orizontale sau rochiile midi, mulate pe corp.

Decolteu Jewel

Se aseamănă cu decolteul rotund, doar că este mai înalt, are forma unui colier și este semidecoltat. Acesta se extinde peste bust, pentru a acoperi întreaga zonă, inclusiv de la clavicule. Decolteul Jewel formează un fel de cerc în partea de sus care se aseamănă cu un colier, de unde și numele său. Uneori, minunatele bluze și topuri cu decolteu Jewel, pot avea mâneci scurte ori chiar lungi, care acoperă întregul trunchi superior. Cu toate acestea, decolteul se întâlnește foarte des fără mâneci.

Decolteu Spaghetti Strap

Dacă apreciezi bretelele subțiri, trebuie să știi că acest decolteu Spaghetti Strap este central în jurul folosirii a două bretele mici, subțiri, care susțin partea superioară a topurilor. Acest decolteu este adesea combinat cu alte tipuri de decolteu, cum ar fi cel sub formă de inimă, ori se poate aplatiza pe corp într-un aspect drept.

 Transformă această lecție vestimentară într-un ghid propriu pentru alegerea celor mai frumoase topuri și bluze care să-ți pună silueta în valoare. Ai grijă să nu uiți niciodată tipurile de decolteu care ți se potrivesc și să alegi doar acele haine cu croi deosebit, care îți pot echilibra ținuta.

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon