Ținuta pentru interviul de angajare: Cum faci o primă impresie bună?
Ținuta pentru interviul de angajare este un element foarte important care te poate ajuta să obții jobul dorit. Există anumite criterii de care trebuie să ții cont atunci când abordezi o ținută office, iar în acest articol îți vom vorbi despre ele mai pe larg și îți vom oferi câteva idei de ținute care să te ajute să creezi o impresie bună viitorilor angajatori.
- 1. Ce înseamnă stilul office?
- 2. Lucruri de care să ții cont la primul interviu
- 1. Codul vestimentar al firmei
- 2. Ține cont de tipul jobului pentru care ai aplicat
- 3. Poartă haine călcate și curate
- 3. Idei de ținute pentru interviul de angajare
- 1. Costum clasic + cămașă + pantofi Oxford
- 2. Bluză elegantă simplă + pantaloni de costum + pantofi
- 3. Rochie + sacou + pantofi
- 4. Sfaturi utile pentru alegerea ținutei potrivite
- 1. Alege culori neutre
- 2. Piese vestimentare cu imprimeuri discrete
- 3. Alege haine potrivite vârstei tale
- 4. Ținută confortabilă
- 5. Evită ținutele prea casual
Ce înseamnă stilul office?
Stilul vestimentar office exprimă profesionalism și seriozitate. Aceste două importante trăsături de comportament sunt exprimate prin purtarea unui sacou în combinație cu pantaloni tip țigaretă sau o fustă creion și o cămașă albă, simplă sau o bluză în aceeași culoare, din bumbac. În picioare este recomandat să poți o pereche de pantofi negri, confortabili, care să completeze ținuta. Ținutele office pentru damă pot fi de asemenea compuse dintr-un sarafan sau o rochie simplă, cu croială dreaptă și în nuanțe închise.
Lucruri de care să ții cont la primul interviu
Interviul de angajare este o etapă importantă în care este necesar să te prezinți în mod impecabil. Învață să te îmbraci corect urmând sfaturile noastre pentru a fi cu un pas mai aproape de obținerea jobului dorit. Iată de ce trebuie să ții cont:
Codul vestimentar al firmei
Cercetează dinainte firma pentru care îți dorești să lucrezi și află dacă există un dress-code anume printre angajați. Adaugă în ținuta ta nuanțele reprezentative și încearcă pe cât posibil să te prezinți într-o formă care să se potrivească profilului companiei. De exemplu, dacă angajații au o uniformă cu o anumită structură precum bluză și fustă, urmează acest model în ținuta pentru interviul de angajare.
Ține cont de tipul jobului pentru care ai aplicat
Este foarte important să le demonstrezi viitorilor angajatori că te potrivești în echipa pentru care au nevoie de personal nou. În funcție de domeniul ales, cercetează în primul rând activitățile pe care urmează să le desfășori și îmbracă-te întocmai. Stilul vestimentar office depinde de anumite reguli stricte, însă poate fi adaptat la nevoie și transformat în business casual dacă situația o permite.
Poartă haine călcate și curate
După ce ai stabilit cum să te îmbraci la un interviu, ai grijă ca obiectele vestimentare alese să fie bine curățate și călcate. Aparențele contează foarte mult când vine vorba de o primă impresie, așa că menține-ți outfit-ul într-o stare impecabilă pentru a-ți susține CV-ul. Ținuta business pentru femei îți poate adăuga un plus de carismă care să îi convingă pe interlocutori că tu ești ceea ce caută.
Idei de ținute pentru interviul de angajare
1. Costum clasic + cămașă + pantofi Oxford
Compleul poate fi achiziționat de aici.
Cea mai sigură idee de ținută pentru interviul de angajare este să urmezi varianta clasică. Aceasta este compusă dintr-un costum, o cămașă și o pereche de pantofi tip Oxford confortabili, care însă nu trebuie să atragă prea tare atenția, așa că alege o pereche într-o nuanță închisă.
Poți achiziționa un compleu cu pantaloni și sacou, astfel încât să se potrivească în ceea ce privește croiala și materialul. Îți recomandăm să urmezi această variantă pentru a obține o ținută office desăvârșită și elegantă. În ceea ce privește accesorizarea este important să nu exagerezi. Alege o pereche de cercei simpli și o geantă de mici dimensiuni în nuanțe închise.
2. Bluză elegantă simplă + pantaloni de costum + pantofi
Pantalonii pot fi achiziționați de aici.
Poți să te prezinți la interviul de angajare purtând o bluză elegantă într-o singură nuanță, fără alte aplicații sau modele și o pereche de pantaloni care nu trebuie să fie neapărat monocromatici. Atât timp cât alegi un model de pantalon tip office, dintr-un material de calitate, aceștia pot fi în carouri sau cu dungi. Ai grijă însă ca nuanța să nu fie una țipătoare, ci optează pentru gri, crem sau maro.
Bluza trebuie să fie fabricată dintr-un material suficient de opac pentru a putea fi purtată fără sacou. Ai grijă ca decolteul să nu fie foarte adânc și să se pătreze alura de profesionalism pe care vrei să o transmiți. În ceea ce privește pantofii, alege o pereche de tocuri mici, fără modele și într-o nuanță închisă. Este important ca aceștia să fie confortabili și să se potrivească ținutei.
3. Rochie + sacou + pantofi
Rochia poate fi achiziționată de aici.
Rochiile tip office sunt o alegere bună pentru interviul de angajare. Alege un model de rochie simplu, monocromatic și ușor cambrat în talie. În special dacă rochia aleasă are mânecă scurtă, adaugă un sacou dintr-un material asemănător, în nuanțe închise, care poate fi de asemenea cambrat în talie.
Rochiile tip office trebuie să nu aibă modele și să fie confecționate din materiale de calitate precum bumbacul. Este ideal ca acestea să fie în nuanțe de gri sau maro pentru a menține outfit-ul în direcția potrivită. O alegere îndrăzneață ar fi să porți o rochie tip cămașă care să respecte însă cerințele stilului office. Pantofii nu trebuie să aibă un toc prea înalt și trebuie să se potrivească din punct de vedere cromatic.
Sfaturi utile pentru alegerea ținutei potrivite
Alege culori neutre
Este bine să respecți o cromatică mai sobră în ceea ce privește ținuta pentru interviul de angajare. Nu exagera cu nuanțele purtate și alege să rămâi într-o zonă neutră, cu obiecte vestimentare în nuanțe de gri, bej, maro sau negru. Culorile țipătoare nu sunt adecvate pentru un interviu de angajare și ți-ar putea crea o primă impresie nedorită.
Piese vestimentare cu imprimeuri discrete
Imprimeurile nu sunt complet interzise în ținutele de birou, însă trebuie să ai grijă ca acestea să fie discrete, pentru un plus de eleganță. Bluzele albe pot avea diverse striații sau modele în jurul zonei bustului, însă ar fi bine ca acestea să nu fie evidențiate prin alte culori. La fel și în cazul pantalonilor cu diverse imprimeuri - atât timp cât rămâi în paleta cromatică neutră, ești în siguranță.
Alege haine potrivite vârstei tale
Stilul vestimentar office este adecvat persoanelor de toate vârstele, însă poate fi adaptat în funcție de segmentul de vârstă al fiecăreia. Nu este necesar să alegi cele mai clasice croieli sau modele de costum pentru a da dovadă de seriozitate și profesionalism. Îți poți adapta ținuta pentru interviul de angajare în funcție de propriile gusturi și preferințe, alegând obiecte vestimentare moderne și cu un croi potrivit corpului tău.
Ținută confortabilă
Chiar dacă îți dorești să faci o impresie bună la interviul de angajare nu vei reuși să faci acest lucru dacă ținuta pe care ai ales-o te face să te simți inconfortabil. Alege haine pe măsura ta și cu o croială lejeră astfel încât să nu te simți încorsetată, sporindu-ți așadar emoțiile. În special în ceea ce privește încălțămintea, alege pantofi în care poți păși cu încredere fără să te strângă sau să-ți provoace răni.
Evită ținutele prea casual
Deși ținuta business pentru femei a devenit din ce în ce mai permisivă în ceea ce privește adaptările moderne este bine să rămâi într-o limită rezonabilă dintre elegant și casual. Pantalonii aleși trebuie să fie potriviți unui interviu de angajare, așa că blugii sunt complet excluși din discuție. La fel și în cazul bluzelor cu modele sau foarte mulate, potrivite mai degrabă unor evenimente non-formale.
Ținuta pentru interviul de angajare trebuie tratată cu seriozitate pentru a-ți demonstra abilitățile din toate punctele de vedere. Urmează-ne sfaturile și aruncă o privire în catalogul nostru online cu ținute office pentru și mai multă inspirație!