Stilul boho în vestimentație

Joc de volume și culoare, materiale lejere, bluze supradimensionate, pantaloni evazați, fuste lungi, rochii vaporoase și accente etnice. Da, vorbim despre stilul boho, unul dintre cele mai populare concepte în materie de modă, care amintește de perioada anilor ’60 sau ’70, când tinerii hipioți ascultau Beatles și se îmbrăcau nonconformist. Considerat stilul zeițelor boeme, acesta a început să fie tot mai apreciat în ultima decadă deoarece pune accent pe lipsa regulilor cromatice și o aparentă dezorganizare. Se potrivește de minune sezonului estival, însă, poate fi o alegere inspirată în toate anotimpurile. Descoperă mai multe despre unul dintre cele mai excentrice și nonconformiste stiluri vestimentare.

Ce înseamnă stilul boho

O prescurtare a termenului englezesc bohemian, acest stil se referă la transpunerea în ținuta vestimentară a unei atitudini nonconformiste, unice, expresive și creative. Acesta este cunoscut și sub numele de boho chic, cel de-al doilea termen fiind împrumutat din limba franceză pentru a putea scoate în evidență și eleganța stilului. Moda boho este inspirată din portul tradițional din Europa de Est și reprezintă o combinație între stilurile gipsy, vintage și folk/etnice. Stilul este apreciat și în rândul vedetelor, pentru că are un număr aproape nelimitat de feluri în care pot fi combinate elementele cheie. Ușor și permisiv, stilul boho este ideal pentru o persoană romantică, boemă, care preferă explozia de culoare și știe cum să compună o ținută bazându-se pe simțul său artistic.

Cum a apărut stilul boho

Aprecierea frumosului la un nivel extrem de profund și romantic a condus la apariția stilului boho chic. Nu este nimic nou deoarece, în urmă cu mai bine de 200 de ani, boemia era un termen ce făcea referire la un stil exotic, asociat cu artiștii vremii, precum scriitorii și unii intelectuali excentrici. Prima mențiune a boemilor datează din secolul al XVIII-lea, în vremea Revoluției Franceze, atunci când artiștii și oamenii creativi duceau o viață de sărăcie și erau nevoiți să poarte îmbrăcăminte veche și uzată. După ce climatul economic s-a stabilizat, artiștii au început să-și exprime tot mai mult latura creativă prin haine. Percepția generală a fost aceea că artiștii se îmbrăcau precum nomazii din Bohemia. Așadar, în scurt timp bohemia a devenit un sinonim al culturii, creativității și ignorării constructelor sociale și esteticii mainstream.

De la mijlocul secolului al XX-lea, romanticii au început să se asocieze cu boemii francezi, să poarte haine curgătoare, bluze largi, materiale colorate, toate inspirate din stilul oriental și cel medieval. Cu timpul, stilul a evoluat, și, începând cu 1960, s-a transformat într-o ideologie.

Principalele caracteristici ale stilului boho

Stilul boho își are rădăcinile ferm ancorate în stilul de viață boem al anilor ’60. Considerat, la început, o modă a artiștilor, acest curent a început să devină tot mai popular în ultimii ani tot datorită unor staruri internaționale precum Sienna Miller, cea despre care se spune că a relansat trendul boho în anul 2005, Kate Moss, Nicole Richie, Johnny Depp, Vanessa Hudgens, Blake Lively, Miley Cyrus sau gemenele Olsen, „reprezentantele” boho chic în SUA. Acest trend nu înseamnă doar boemie vestimentară, ci și un stil de viață sau o atitudine tipică artiștilor creativi. Iată care sunt caracteristicile stilului boho:

  • piese vestimentare lejere, largi, pline de culoare;
  • diverse combinații volumetrice și cromatice;
  • accent pe creativitate și îmbinarea de elemente;
  • folosirea de țesături naturale precum mătase, in, piele, bumbac sau blană;
  • posibilitatea creării unei ținute în straturi;
  • imprimeuri mixte, florale, franjuri și siluete evazate;
  • detalii etnice, boeme, influențe hippie și elemente moderne;
  • linii mai puțin restrictive, fără corsete, sutiene sau alte accesorii de acest gen;
  • coafuri relaxate ori păr lung purtat în voie.

Piese vestimentare esențiale pentru stilul boho

A pornit ca o modă a artiștilor, după care s-a extins în rândul iubitorilor de frumos, romanticilor și al celor care preferau stilurile rock, folk, punk sau hippie. Așadar, stilul boho include elemente care ne fac să ne gândim la toate aceste trenduri, dar, cărora li s-a adăugat un sâmbure de glamour.

Piesele purtate sunt cât se poate de confortabile și neconvenționale, ușor de integrat în ținutele de vacanță sau outfiturile urbane. Dacă vrei să te îmbraci în stil boho, iată ce nu trebuie să-ți lipsească din garderobă:

  • rochii și fuste vaporoase, înflorate, etnice și hippie;
  • tunici lungi sau scurte, brodate cu mărgele;
  • bluze etnice sau ii cu motive tradiționale;
  • veste și haine din blană;
  • pantaloni evazați și cardigane;
  • elemente orientale precum robe, kimonouri, imprimeuri specifice Turciei, Chinei și Indiei;
  • haine peticite;
  • eșarfe colorate, purtate pe cap, în jurul gâtului sau pe post de centură în talie;
  • topuri oversize, bluze supradimensionate și piese cu ciucuri ori franjuri;
  • bolerouri sau jachete scurte;
  • volane, mâneci cu terminații din dantelă;
  • jachete, paltoane și cape;
  • maiouri, cămăși sau tricouri oversized;
  • bluze de tip baby doll sau asimetrice.

Culori specifice stilului boho

După cum am precizat deja, stilul boho înseamnă o explozie de culoare. Totuși, accentul este pus din nou pe natural, de aceea, culorile specifice modei boho sunt tonurile calde, pământii. Prin urmare, poți opta pentru nuanțele de maro, bronz, negru cărbune, bej delicat, alb și crem. Însă, asta nu înseamnă că nu sunt acceptate și culorile puternice precum albastru, auriu, argintiu sau verde. Pentru o paletă cromatică total diferită, poți folosi pastelurile, mai ales, dacă iei în considerare o abordare unică a stilului tradițional.

Stilul boho prezintă o paletă cromatică variată, care include culori vibrante și chiar asocieri frapante, așa că, nu este exclus să asociezi și nuanțe de roșu, portocaliu, violet ori galben ținutelor tale. Un real „festin“ vizual, creat special pentru a te îmbăta cu optimism și care, deși nu ai spune acest lucru la prima vedere, prezintă și reguli de culoare. Este important să porți tonuri cât mai îndrăznețe și să inspiri vivacitate prin hainele tale, dar, să alegi o culoare de bază, iar restul doar pentru a o scoate în evidență. De exemplu, dacă poți o fustă colorată, celelalte piese ar trebui să fie în culori neutre.

Ce încălțăminte se potrivește ținutelor în stil boho

Moda boho te duce cu gândul la un look general relaxant de je m’en fiche. Încălțămintea perfectă pentru un outfit boem include elemente precum motive etnice, piele, franjuri sau pene. Sunt acceptate diferite tipuri extravagante de botine, platforme, ghete cowboy, sandale cu talpă joasă sau uggs. Nu vei da greș dacă te încalți cu o pereche de botine decupate, din piele întoarsă, modele de încălțăminte cu platformă, sandale cu talpă joasă ori modele tip gladiator pe care să le asociezi cu o ținută ce include și mărgele, imprimeuri ori funde.

Accesorii perfecte pentru stilul boho

Bineînțeles că ținutele boho nu au cum să fie complete fără câteva accesorii pe măsură. Ochelarii de soare sunt nelipsiți din acest trend, mai ales, cei mari și rotunzi, în stil John Lennon, la fel și curelele late sau pălăriile cu boruri mari. Bijuteriile sunt pline de culoare, inspirate din natură și chiar pot îmbina pietre prețioase sau semiprețioase. Se poartă colierele suprapuse, cerceii de mari dimensiuni, lungi, brățările late, medalioanele și inelele colorate. Un look boho poate fi accesorizat și cu foarte multe brățări ori șiraguri de mărgele.

Gențile specifice stilului boho sunt hobo bag, dar pot fi purtate și poșete de dimensiuni mari, cu mâner, fabricate din materiale fluide ori genți împletite, cu franjuri sau, chiar, pietre prețioase. Chiar dacă pare dezorganizat, stilul boho presupune un simț al modei foarte dezvoltat, fiind o expresie a artei moderne care conduce la asortarea pieselor vestimentare cu accesoriile, într-o manieră artistică.

Cum poți adopta stilul boho

Dacă îți dorești o doză bună de inspirație, află că oamenii îmbrățișează stilul boho chic gândindu-se la libertatea individuală, respingerea conceptelor materialiste moderne și îmbinarea bunurilor artizanale create manual care vor rămâne întotdeauna o alternativă la cultura de masă. Vezi mai departe cum poți să te îmbraci în stil boho:

Poartă culori vibrante

Ți-am menționat, deja, ce paletă cromatică este specifică modei boho, așa că nu trebuie decât să te asiguri că ai piese vestimentare în nuanțe de maro, verde, negru sau galben în garderoba ta. Mizează pe combinațiile nonconformiste, atât de specifice acestui stil libertin.

Pune accent pe imprimeurile îndrăznețe

Combină imprimeurile retro, tie-dye, florale, paisley, tribale sau etnice dacă vrei să dai un ton boem ținutei tale. Acest stil vestimentar îți permite amestecurile de orice fel, deci, te poți transforma cu ușurință chiar și într-un veritabil hipiot.

Optează pentru stratificarea hainelor

Caracteristică definitorie a stilului boho este stratificarea În acest sens, poartă mai multe bluze suprapuse ori alte feluri de haine care, aparent, nu se potrivesc.

Stilul boho înseamnă că trebuie să alegi piese care se potrivesc bine, dar, fără ca un articol să iasă neapărat în evidență. De pildă, poți purta o rochie fluidă peste blugi ori o vestă din denim cu o rochie vaporoasă.

Mizează pe hainele lejere și supradimensionate

Atât femeile cât și bărbații care vor să se îmbrace boho chic trebuie să adopte un stil confortabil, care include haine lejere, din materiale fluide. Pantalonii evazați fac senzație, ceea ce înseamnă că pot fi purtați blugii clopot, șalvarii și pantalonii etnici asortați cu veste și tunici foarte colorate sau hanorace largi. Pentru o ținută boho, poți purta și bluze cu mâneci largi, vaporoase.

Adaugă pălărie și eșarfe unei ținute

Pălăria este acel accesoriu care completează șic un outfit boho. În ceea ce privește eșarfele, acestea au fost preluate din cultura gypsy și transformate, în timp, în piese de bază ale stilului boem. Pot fi purtate în jurul gâtului, dar și sub diferite forme, pe cap sau în talie.

Include veste în outfit-urile tale

Vestele sunt un must, așa că, ai grijă să nu-ți lipsească din dressing. Ele te pot ajuta să dai vestimentației tale o notă unică și boemă. Variantele din denim se potrivesc cu aproape orice articol, iar, dacă te atrag alte tipuri de veste, ia în considerare ca acestea să aibă motive etnice ori franjuri.

 Modul în care te îmbraci te ajută să obții o anumită imagine, de aceea, hainele trebuie să vină în completarea personalității tale. Optează pentru ținute boho dacă îți dorești apariții confortabile și extravagante și vei avea parte doar de priviri admirative și multe complimente. Însă, amintește-ți că atitudinea nonconformistă și degajată să nu trebuie să-ți lipsească din cadru!

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon