Ghidul complet pentru ingrijirea si pastrarea rochiilor elegante din matase

De cand acest material a aparut in lumea materialelor textile, matasea a fost si inca este regina materialelor. Matasea exprima rafinament si eleganta, datorita frumusetii sale. Insa, o data cu aceasta admiratie fata de textura sa, vine si provocare intretinerii acesteia. 

Cu ajutorul acestui articol vei fi ghidat in procesul de ingrijire si pastrare a rochiilor elegante din matase. Tot aici vei descoperi ce particularitati dobandeste acest material si ce tehnici poti folosi pentru spalarea, pastrarea si indepartarea petelor de pe matase.

Caracteristici ale matasii

Avand o textura fina, lucioasa si de durata lunga, matasea are o reputatie de material luxos si rafinat. La fel ca materialul in sine si procesul de realizare al acestuia este complex si de durata. Totul incepe cu cresterea viermilor de matase, continua cu hranirea viermilor cu frunze de dud, iar, in final, se recolteaza coconii, evitand transformarea viermilor in molii. Tot acest proces complex duce la un rezultat rafinat: un material care are caracteristici surprinzatoare.

Matasea nu este unica, existand mai multe tipuri de matase, fiecare unic in stilul sau. Un tip de matase poarte denumirea de matase bruta, acest tip este una dintre cele mai pure si neprocesate forme, avand o textura aspra si mata. Mai este si matasea de tip charmeuse care este neteda si lucioasa pe o parte si mata pe cealalta parte, in timp ce matasea satinata are ambele parti lucioase.

Acest material iti ofera un sentiment de rasfat, iar, in general, acesta este folosit pentru a confectiona diferite rochii de seara, camasi de zi sau chiar lenjerii de pat, pentru a aduce o nota de eleganta tinutei tale, dar si a dormitorului.

Particularitati ale materialului 

Fiind un material care denota luxul si eleganta, este normal ca acesta sa aiba si o rezistenta puternica, de aceea matasea se afla printre cele mai rezistente fire naturale. Pe langa rezistenta, matasea mai poate oferi si confortul de care orice persoana are nevoie, aceasta poate fi purtata in orice anotimp, fie vara, fie iarna.

Pana acum, matasea pare a fi materialul perfect si rezistent si confortabil. Insa, pentru a pastra aceste beneficii, este bine de stiut ca matasea este si sensibila, de aceea ea are nevoie de o ingrijire speciala. In continuare vei descoperi cum sa ingrijesti, dar si sa apreciezi, piesele tale vestimentare, pentru a continua sa te bucuri de ele.

Cum sa speli rochiile de matase? Tehnici si sfaturi practice  

Cati dintre noi verificam eticheta unui articol de vestimentatie? Se stie ca unele articole pot fi spalate manual, in timp ce altele pot fi spalate la masina automata. La fel si in cazul unor rochii de ocazie, care necesita o ingrijire speciala, mai ales daca sunt realizate din matase. De aceea, este important sa stim cum sa alegem metoda corecta de curatare si ingrijire a articolelor vestimentare din matase.

Incepand cu spalarea manuala, aceasta este recomandata atunci cand materialele pieselor de imbracaminte sunt delicate. Temperatura apei trebuie sa fie rece sau calduta si se recomanda utilizarea unui detergent special pentru materialele delicate. Fiind un material sensibil, este bine de stiut ca miscarile de spalare trebuie sa fie blande, iar durata de inmuiere sa nu depaseasca 30 de minute.

Spalarea la masina trebuie sa fie si ea delicata, de aceea, se recomanda ca temperatura apei sa fie de maxim 30 de grade. Iar pentru o protejare mai buna a articolelor de vestimentatie din matase, este bine sa te folosesti de pungile de spalare.

In ceea ce priveste uscarea materialului, evita soarele, lasa materialul sa se usuce natural, fara a fi expus direct la soare, astfel vei evita decolorarea acestuia. Nici uscatorul de rufe nu reprezinta o solutie, deoarece acesta poate cauza strangerea sau deteriorarea materialului.

Păstrarea rochiilor din mătase: reguli și recomandări 

Dupa cum am mai precizat si este bine de retinut, matasea este un material pretios, care necesita ingrijire speciala si trebuie pastrat in conditii adecvate. Fiind o tesatura sensibila la soare, matasea trebuie pastrata intr-un loc uscat, racoros si intunecat, departe de orice sursa puternica de caldura, pentru a evita decolorarea si deteriorarea fibrelor.

Pentru a intelege mai bine, ne vom folosi de un exemplu: o rochie verde de matase cu aplicatii florale necesita invelirea intr-o hartie fina de matase sau pastrata intr-o punga de bumbac. Cum noi avem nevoie de spatiu pentru a respira si nu rezistam in spatiile aglomerate, la fel este si matasea. Aceasta are nevoie de spatiu in dulap, pentru a putea ,,respira”, astfel trebuie evitata aglomerarea pieselor de vestimentatie, pentru a preveni formarea cutelor.

Este de retinut ca matasea trebuie pastrata intr-un mediu uscat, insa daca mediul este prea uscat, atunci matasea devine fragila, de aceea, trebuie sa existe un echilibru intre mediul umed si uscat, o cale de mijloc, pentru a preveni transformarea dintr-un material rezistent, intr-un material vulnerabil sau pentru a preveni aparitia mucegaiului.

Un alt obstacol care ne poate impiedica procesul de pastrare a matasei este aparitia moliilor care o pot deteriora. Pentru protectia matasei de molii exista diferite metode naturale ce pot fi utilizate. Una dintre cele mai recomandate metode este folosirea saculetilor cu lavanda sau cu cedru. Pe langa faptul ca indeparteaza insectele, acestea ofera pieselor tale un miros placut. Iar pentru prevenirea mirosului neplacut, aerisirea periodica reprezinta o solutie mult mai eficienta. Astfel, durata de viata a articolelor de vestimentatie preferate din matase si frumusetea acestui material va fi prelungita.

Cum indepartezi petele de pe rochiile de matase?

Pana la a descoperi modul in care putem elimina petele de pe rochiile de matase, este bine ca intai sa descoperi ce tip de pata se afla pe rochia ta. Poate fi o pata de grasime, de machiaj, de cerneala sau de vin, iar fiecare pata are modul ei de curatare:

Petele de vin pot fi indepartate de ajutorul unei combinatii de apa si otet;

Petele de grasime pot fi inlaturate cu un amestec de bicarbonat de sodiu si apa;

Petele de cerneala pot fi tratate cu alcoolul.

Inainte de incercarea oricarei metode, este recomandata testarea produselor de curatat pe o zona ascunsa a rochiei pentru a fi sigura de produsul in sine. Daca testul este un succes, atunci aplica solutia de curatat direct pe pata si las-o sa actioneze, respectand instructiunile prezentate de producator. Sa nu uitam de faptul ca frecarea puternica a matasei poate duce la deteriorarea acesteia, asa ca ne vom folosi de o actiune mai delicata.

Trebuie acordata atentie si la modul in care aceasta este calcata, in cazul cutelor. Aparatele de calcat mult prea fierbinti pot produce deteriorari ce nu pot fi rezolvate. Este recomandata folosirea unui fier de calcat la o temperatura mai mica. Procesul de ingrijire si pastrare a matasei este complex si necesita atentie si cunostinte, insa rezultatul final va merita orice efort depus.

Repararea si intretinerea rochiilor din matase  

Fierul de calcat mult prea fierbinte produce deteriorari ce nu pot fi rezolvate, dar asta nu inseamna ca daca rochia ta are o problema, aceasta nu poate fi rezolvata. Pentru deteriorari precum gauri mici sau margini rasucite, exista diferite tehnici de repare a acestora. Un kit de reparare care include ac si ata din matasea reprezinta tehnica perfecta pentru gaurile mici, dar si pentru marginile rasucite.

In cazul intretinerii, ne intoarcem la ,,regula soarelui”. Aceasta regula ar putea fi numita regula de baza a matasei, expunerea la soare sau la caldura extrema trebuie evitata cu orice pret. Important este si evitarea indoirii pieselor vestimentare pentru a preveni aparitia cutelor. Iar pentru a putea elimina praful de pe rochiile noastre este recomandata utilizarea unei huse de haina pentru a o proteja. Sa nu uitam ca aceste tehnici prelungeste durata de viata a rochiei tale preferate din matase.

Solutii profesionale de curatare a rochiilor din matase  

Printre metodele profesionale de curatare a rochiilor elegante de matase se afla curatarea uscata a acestora. Aceasta metoda nu implica utilizarea apei, ce duce la deteriorarea materialului. Fiind un material popular si sensibil, unii specialisti se folosesc de detergenti speciali pentru matase, care sunt produsi cu scopul de a curata delicat fara a deteriora.

Este importanta respectarea instructiunilor de ingrijire ale producatorului, pentru a putea evita degradarea unei rochii de matase. In ceea ce priveste pastrarea materialului, se pot folosi spray-uri speciale de protectie, care pastrareaza culorile vii ale rochiilor si ajuta la prevenirea uzarii tesaturii. De asemenea specialistii folosesc si pungi de pastrare special concepute pentru matas, care permit materialului sa respire si care ajuta la evitarea acumularii de praf si murdarie.

Daca crezi ca nu te poti descurca cu un material pretios si sensibil cum este matasea, atuci poti apela oricand la un profesionist sau la metode profesionale de curatare si conservare pentru a asigura o durata de viata mai lunga pentru rochia de matase preferata. Ai ajuns la finalul articolului, ceea ce inseamna ca acum detii cunostinte care te pot ajuta in ingrijirea si curatirea rochiilor de matase. Rochiile de matase merita sa straluceasca pentru a te face sa te simti speciala cu fiecare ocazie cu care le porti!

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon