Cum se curata corect hainele de blana naturala acasa?

Ai investit intr-o haina de blana, nu ai dat tocmai putin pe ea, asadar este firesc sa te preocupe modul in care o ingrijesti. In randurile ce urmeaza vom detalia despre cum sa cureti eficient si corespunzator articolele vestimentare de lux, dar care sunt si motivele de ingrijorare cu privire la ce ai putea face gresit. Iti spunem si care sunt materialele pretentioase, cum sa ai grija de o haina de blana la tine acasa sau similar, cum sa intretii un palton sau o geaca prevazute cu gulere sau mansete de blana. 

De ce este important sa ai reguli de curatare pentru hainele de blana? 

Vei dori sa te interesezi despre acest subiect, intrucat o haina din blana are nevoie de ingrijire specifica pentru a i se pastra aspectul si calitatea. Impune o atentie speciala, mai ales cand vine vorba despre procesul de curatare, asta pentru ca este delicata si pretentioasa, cu textura fina in acelasi timp. Daca nu respecti anumite proceduri recomandate, este destul de mult probabil ca haine de blana sa se deterioreze, sa isi piarda din calitate si totodata aspectul sau luxos sa nu mai fie ca la inceput. 

Specificam de asemenea ca, este posibil sa ai la indemana produsele corecte, insa vei gresi si daca nu le vei folosi corespunzator. Ce poti face gresit? Sa afectezi culoarea hainelor de blana, adica sa le ingalbenesti sau decolorezi ori sa le faci sa isi piarda din stralucire si aspect pufos. De asemenea important este sa previi deterioarea si sa faci ca haina respectiva sa aiba durata de viata mai extinsa. Curatarea incorecta va duce la ingrosarea blanii sau te vei confrunta cu riscul ca aceasta sa se rupa pe alocuri sau sa se desprinda, ca urmare a procesului prea agresiv de curatare. 

Daca folosesti produse de curatare nepotrivite sau la temperaturi neadecvate, poti foarte usor sa deteriorezi fibra. Frecarea sau stoarcerea excesiva sunt, de asemenea, motive pentru care poti determina desprinderea firelor sau efectiv deformarea blanurilor. Este valabil de asemenea si pentru haine cu guler sau mansete din blana. 

Ce materiale sunt necesare pentru curatarea hainelor de blana 

Trebuie spus ca nu orice produs de curatare este potrivit pentru haine de blana. Daca faci acest lucru in regim casnic, foloseste un sampon special sau solutii de curatare delicate, care nu vor deteriora textura sau culoarea blanii. Sunt de evitat produsele care contin alcool sau clor, pentru ca acestea pot deteriora fibrele.

In principiu, orice actiune de acest gen incepe cu a citi cu atentie eticheta produsului. Verifica daca unele produse de curatare sunt potrivite pentru hainele de blana. Iar pentru a te asigura ca vei face curatarea eficienta, urmeaza anumite tehnici. Mai intai de toate pregateste haina, curatand si indepartand praful si murdaria. Foloseste in acest sens o perie moale. Pentru indepartarea petelor mici, poti folosi o manusa din silicon. In plus, pentru a indeparta mai profund anumite pete, seteaza aspiratorul la aspirare delicata si foloseste-l. 

Inainte de a utiliza orice tip de produs, fii sigur ca ai testat. Poti face acest lucru pe o portiune mica de produs. Urmareste care este reactia dupa ce ai folosit un anumit tip de produs, pentru a nu risca sa deteriorezi complet acel articol de imbracaminte. 

Recomandari pentru curatarea hainelor de blana 

Printre metodele de curatare a hainelor de blana se numara folosirea aburului sau a unor solutii speciale. Despre prima metoda mentionata trebuie sa spunem ca este eficienta mai ales pentru ca indeparteaza praful, murdaria, dar elimina si mirosurile neplacute, in timp ce solutiile de curatare sau balsamurile speciale de intretinere vor putea reda un aspect si textura imbunatatita. 

Sunt cateva greseli frecvent intalnite cand vine vorba despre curatarea hainelor de blana acasa. Ce poti face gresit? Sa utilizezi apa prea fierbinte, ceea ce poate duce la deformare sau la deterioarea fibrelor. De asemenea, evita sa usuci haina de blana la uscator, pentru ca expunerea ei la caldura excesiva ii afecteaza structura, dar si aspectul. Daca tot vorbim despre uscarea blanii, aceasta ar fi bine sa fie aerisita si uscata in conditii de umbra, periata cu grija, pentru a i se mentine stralucirea. 

Sa vorbim si despre curatarea paltoanelor de lana, cu gulere sau mansete de blana

Daca ai un palton din lana cu guler sau cu mansete din blana, sunt cateva metode de curatare la care poti apela. Ce alegi depinde si de tipul de pata cu care te confrunti. Una dintre cele mai sigure este cea de curatare la uscat, caz in care poti indeparta petele si mirosurile neplacute in egala masura. Doar ca, daca vorbim despre pete de ulei sau cele de make-up, s-ar putea sa fie necesare curatarile umede. 

Alege cu grija metoda de curatare, astfel incat sa nu deteriorezi tesatura paltonului. Primul pas ar fi indepartarea petelor si a murdariei in mare parte, utilizand o perie moale. Asigura-te ca petele nu sunt extinse si nu ajung mai profund in tesatura paltonului. Este de preferat ca paltonul sa fie asezat pe o suprafata curata si dreapta, sa folosesti aspiratorul si sa cureti delicat. In schimb, daca alegi varianta de curatare umeda, aplica produsul special pentru lana, spala manual cu apa si sapun delicat. Dupa tot procesul de curatare, lasa la uscat, in loc bine aerisit, dar departe de sursa de caldura. Nu o vei usca automat. 

Sfaturi pentru curatarea gecilor de fas cu blana la guler 

Stim ca in sezonul rece sunt preferate gecile de dama cu fas si blana naturala sau sintetica. La fiecare tip de blana este o alta metoda de curatare. La blana naturala este recomandata curatarea manuala, cu apa calda si un detergent neutru. Vor fi evitati detergentii agresivi, inalbitorii, precum si stoarcerea, pentru a se evita deteriorarea. 

La blana sintetica poate fi incercata spalarea delicata, la o temperatura mica, conform indicatiilor de pe eticheta. Este de evitat balsamul de rufe, pentru ca va schimba si va afecta aspectul si textura. Cat despre uscare, este de preferat sa fie realizat in loc bine ventilat, sa nu fie aproape de surse de caldura. Inainte de a o pune la uscat este de preferat sa scuturi blana, pentru ca vei ajuta la redarea volumului si a aspectului sau moale. Se recomanda sa agiti blana in timpul uscarii, pentru a-i reda volumul si aspectul moale. 

Cum intretii blana post curatare

Dupa ce ti-a dat deja ceva batai de cap, vei fi poate mai atent cu modul in care o folosesti. Vei dori sa eviti petele si sa ii prelungesti durata de viata, mentinand haina de blana in conditii optime pentru vreme indelungata. 

     Evita expunerea directa la soare, pentru a nu se decolora.

     Pastreaza haina de blana departe de sursa de caldura, de umiditate excesiva de asemenea.

     Depoziteaza haina de blana in huse de bumbac, nu in saci de plastic, pentru ca are nevoie de flux de aer.

     Periaza haina periodic, pentru a indeparta praful si murdaria.

     Aeristeste haina de blana, pentru a nu fi pastrate mirosurile neplacute.

     Nu o expune parfumurilor diverse sau produselor chimice, pentru ca ii vei afecta calitatea si aspectul.

     Verifica si repara orice defectiune, oricat de minora ti se pare, pentru a nu deveni o problema mai mare ulterior si pentru a nu-i afecta valoarea. Orice cusatura slabita sau chiar o gaura pot fi stadiul incipient al unui dezastru. 

Asadar, acum ca stii cum sa cureti haina de blana, mai ramane sa faci acest lucru cu regularitate. Respecta pasii de curatare si intretinere si te vei bucura de haine timp indelungat!

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon