Cum sa alegi paltonul potrivit dupa forma corpului

femeie cu o cana in mana

Este important să-ți cunoști forma corpului pentru a-ți putea alege piesele vestimentare potrivite și care să te avantajeze, iar acest lucru nu este mai puțin adevărat nici în cazul unui palton de iarnă. O astfel de haină groasă trebuie să fie atât călduroasă și comodă, dar și să se așeze bine pe corp. 

De multe ori poți simți că un palton gros te poate ține sau strânge atunci când îl probezi. Faptul că o astfel de haină este inconfortabilă se întâmplă nu doar datorită croiului sau a materialului din care este confecționat, ci și pentru că nu este aleasă exact după conformația ta. 

În rândurile de mai jos îți dezvăluim mai multe despre cum să alegi un palton potrivit siluetei tale.

Ce palton să alegi dacă ai silueta de tip clepsidră

În cazul în care proporțiile corpului tău sunt bine echilibrate, cu lățimea șoldurilor și a umerilor aproximativ egale, de doar câțiva centimetri diferență, iar talia este bine definită, te poți considera o norocoasă. Aceasta este cea mai feminină dintre siluete, iar marele ei avantaj este că poate purta orice tip de croi vestimentar. 

În sezonul rece poți opta pentru paltoane de damă scurte, midi sau chiar mai lungi, în funcție de material și de textură. 

De exemplu, îți poți accentua și mai bine zona mijlocului dacă optezi pentru un model de pardesiu sau palton cu un croi ușor evazat, cu rever clasic și cu linia bine marcată cu ajutorul unui cordon. Materialul și linia elegantă, dar și foarte chic face ca o astfel de piesă versatilă să fie extrem de modernă, și o apariție aparte în orice context. Nu te sfii să o porți atât cu cizme de piele înalte, cu toc, cât și cu bocanci comozi la nevoie. 

Palton accesorizat cu nasturi și cordon

Palton accesorizat cu nasturi și cordon

Ce palton să alegi dacă ai forma de triunghi (pară)

O siluetă de tip pară este caracterizată de șoldurile mai late, comparativ cu linia umerilor. Vei obține un echilibru în ținută dacă pui accent pe partea superioară a corpului, adică bust și umeri. 

Optează, în acest sens, pentru modele de paltoane sau pardesie care vor distrage atenția de la șolduri, și vor pune în evidență talia sau partea de sus a trunchiului. De exemplu, în varianta office de mai jos, reverul crestat este elementul cel mai atractiv al ținutei, iar croiul este evazat extrem de puțin, doar pentru a se cambra ușor pe șolduri. 

În plus, culorile închise nu adaugă volum siluetei, un astfel de model de palton cambrat de damă fiind potrivit atât pentru zi, cât și pentru ocazii speciale.

Palton Moze bleumarin

Palton Moze bleumarin

Cum să alegi un palton potrivit pentru o siluetă de tip măr 

În cazul în care ai o astfel de formă a corpului, înseamnă că șoldurile și umerii sunt destul de proeminente, iar talia nu e foarte bine definită,. De obicei însă, persoanele compensează cu o siluetă cu picioare subțiri ori alungite. 

În timpul sezonului rece alege să porți un palton gri sau bej cu linie mai dreaptă, clasică. Te va avantaja un astfel de croi mai ales dacă are o lungime medie sau chiar peste genunchi, deoarece vei obține alungirea și echilibrul pe care îl dorești. Deși un guler chic este de dorit pe timp de iarnă, evită să optezi pentru unul prea voluminos, sau păstrează un astfel de efect doar în zona gâtului, nu și a umerilor. Completează-ți ținuta cu genți clasice sau de tip plic, ori cu rucsace confortabile de spate.

Pentru zilele mai călduroase, ce spui însă de un model fancy și feminin de pardesiu ușor sau palton de damă de lână? Cizmele lungi sau medii de damă, cu toc înalt, și o gentuță chic, statement sunt perfectă pentru a întregi un astfel de look.

Palton Leonard Collection bej

Palton Leonard Collection bej

Ce palton să alegi pentru silueta de tip dreptunghi

Silueta dreaptă, androgină, este una pe care o invidiem datorită proporțiilor și a formelor echilibrate. Alegerea modelului potrivit de palton, jachetă sau geacă de iarnă  nu ar trebui să fie o problemă deoarece nici în acest caz nu există prea multe restricții. 

De exemplu, poți opta pentru modelele preferate de haine sport din fâș, de lungime scurtă sau medie. Un palton sau pardesiu cu cordon în talie va adăuga o tușă feminină ținutei tale, așa că mergi pe o astfel de variantă și dacă vrei un look mai studiat, stil office, dar și unul mai jucăuș, în stil casual. 

Astfel de opțiuni ți se potrivesc foarte bine și în cazul în care ai o siluetă mignonă, deoarece oferă senzația de alungire și vei putea purta un astfel de model și cu bocanci sau cizme scurte, comode. 

Palton Dora cu șnur reglabil în talie

Palton Dora cu șnur reglabil în talie

Există câteva tipuri importante de siluete feminine în care majoritatea dintre noi ne încadrăm, restul fiind adaptări sau variațiuni ale acestora. Cu siguranță vei reuși să stabilești unde te încadrezi în funcție de recomandările de mai jos, iar astfel îți vei putea alege dintre modele de paltoane de damă de mai sus pe acelea care sunt potrivite pentru tine.

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon