Cum să ai un stil de viață sănătos? 5 obiceiuri care te mențin în formă

În prezent, majoritatea oamenilor încearcă să aibă un stil de viață sănătos și echilibrat. Mesele cotidiene, gustările, activitățile fizice, obiceiurile, emoțiile și sarcinile pe care le realizăm în fiecare zi influențează foarte mult modul în care ne trăim viața.

Dacă îți dorești să schimbi obiceiurile și activitățile actuale pentru a avea un stil de viață mai sănătos, consultă lista următoare de sfaturi și ponturi ca să poți rămâne în formă bună! Sau, să ți-o îmbunătățești!

Menține o dietă echilibrată și sănătoasă

O alimentație sănătoasă nu înseamnă să mănânci puțin pe parcursul unei zile sau să încerci să comasezi tot necesarul de nutrienți într-o singură masă. Dieta sănătoasă implică repartizarea hranei nutritive în principalele mese ale zilei, alături de o gustare echilibrată, bazată pe fructe și legume.

O dietă echilibrată înseamnă să consumi cantitatea potrivită de carbohidrați și grăsimi pentru energie, de proteine pentru musculatură, de apă și alți micronutrienți pentru ca organismul să se refacă în urma activităților fizice. Totodată, mesele trebuie să fie diversificate.

Ca să poți avea un regim alimentar sănătos, este recomandat să consumi alimente naturale precum fructele, legumele sau cerealele. Fructele și legumele sunt excelente într-o varietate extinsă de rețete culinare. Dacă alegi o dietă bazată pe carne, cea de pui și peștele sunt pline de nutrienți și proteine. 

Totodată, lactatele sunt principala sursă de calciu, așa că încearcă să le incluzi în mesele tale. Nu uita de gustări! Alături de fructele proaspete și cele uscate, poți opta pentru nuci: alune, fistic, migdale, caju sau iaurturi.

Fă-ți timp pentru activități fizice

Mișcarea și exercițiile fizice te vor ajuta să rămâi în formă. Chiar dacă ești o persoană cu un program încărcat la locul de muncă, încearcă să te plimbi cel puțin 30 de minute în fiecare zi.  Sportul îți va oferi o nouă perspectivă asupra stilului tău de viață, vei simți un boost de tinerețe și vei da dovadă de mai mare atenție la sarcinile sau hobby-urile tale.

Ca să te poți bucura de o sesiune de mișcare fizică așa cum trebuie, asigură-te că folosești echipamentul corespunzător. Vei avea nevoie de haine care să îți ofere flexibilitate și libertate în mișcare. Optează pentru un trening lejer, indiferent dacă vrei să mergi la o sesiune de jogging sau, pur și simplu, la o plimbare în parc.

Totodată, alege accesoriile necesare, precum ochelarii de soare, șapca de protecție și sticla de apă pentru zilele toride ale sezonului cald. Optează pentru o pereche de încălțăminte confortabilă și ușoară, potrivită atât pentru sport cât și pentru plimbările în oraș.

Nu renunța la odihnă

Aproape toți cei care care au un program aglomerat au tendința de a tăia din orele de odihnă, pentru a se putea ocupa de toate sarcinile necesare și chiar de a se relaxa după zilele încărcate. Cu toate acestea, somnul este extrem de important pentru a putea duce o viață echilibrată și sănătoasă.

Datorită unui ciclu de somn complet, vei reuși să te concentrezi mult mai bine. Pentru a avea o odihnă sănătoasă, încearcă să dormi între 7 și 9 ore în fiecare noapte, alături de un ambient potrivit și o pijama confortabilă. Sesiunile de somn prea scurte, întrerupte sau prea lungi, te vor face să te simți obosit și letargic.

Păstrează o minte și o gândire optimistă

Stresul, anxietățile, supărările te vor împiedica să te bucuri de toate frumusețile vieții și să ai un stil de viață sănătos și echilibrat. Mintea ta trebuie să fie relaxată și deschisă pentru a rezolva problemele pe care le întâmpini.

Dacă simți că timpul și activitățile te presează, încearcă să faci o pauză scurtă pentru a-ți aduna gândurile. La finalul zilei, bucură-te de o baie fierbinte pentru a te relaxa. Totodată, încearcă, pe cât posibil, să te bucuri de micile reușite și de evenimentele optimiste și cotidiene.

Nu neglija vizitele medicale

Controlul medical regulat și vizitele la medicul tău sunt foarte importante pentru a cunoaște constant starea ta de sănătate. Există numeroase boli care nu se manifestă în stadiile incipiente. Doctorul poate depista schimbările de sănătate datorită testelor pe care le va realiza. Pentru vârsta adultă, activă, este recomandat să faci un control cel puțin o dată pe an.

Care sunt avantajele unui stil de viață sănătos?

Menținerea unui stil de viață sănătos îți oferă foarte multe beneficii. Vei putea să rămâi într-o formă fizică și mentală excelentă și să te bucuri de toate evenimentele frumoase din viața ta. Alături de acestea, alte avantaje pot fi:

  1. 1. Stilul de viață sănătos te va ajuta să te aperi de boli și răceli, întărind sistemul imunitar. Consecința dorită? Un risc scăzut de dezvoltare al bolilor precum diabetul, cancerul, sau AVC-ul.
  2. 2. Vei putea pierde kilogramele nedorite.
  3. 3. Vei avea musculatură, oase, dinți și piele mult mai frumoasă și îngrijită.
  4. 4. Te vei bucura de o memorie mult mai bună datorită vitaminelor și mineralelor din mâncare, dar, și mulțumită activităților fizice.
  5. 5. Stilul de viață echilibrat întârzie procesul de îmbătrânire.

Pentru a putea menține un stil de viață sănătos și echilibrat, încearcă să ții cont de sfaturile menționate și să fii întotdeauna în formă fizică și mentală excelentă. Renunță la obiceiurile și la gândurile negative, înlocuiește orele staționare cu mișcarea și fast-foodul cu mesele pline de nutrienți. Chiar dacă la început va fi puțin dificil, te vei simți minunat numaidecât!

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon