Cu ce se curata gecile in functie de material?
Gecile sunt o piesa de rezistenta din garderoba noastra. Ele ofera protectie si confort in timpul zilelor reci si sunt esentiale pe timp de iarna. Indiferent de model, vei gasi informatii despre intretinerea oricarui tip de geaca, astfel incat sa-si pastreze aspectul pe timp indelungat si cum este corect sa le spalam, astfel incat sa prevenim deteriorarea lor. Asadar, haideti sa le luam la rand, in functie de material.
Gecile de fas cu puf sau pene in interior
Aceste geci necesita din start o atentie speciala. Pentru a le prelungi durata de viata, este recomandata curatarea manuala sau la curatatorie. Este important ca, atunci cand spalam o astfel de geaca, sa verificam eticheta si sa respectam instructiunile, pentru a nu deteriora geaca.
Atunci cand vine vorba de masina de spalat, gecile pot fi spalate doar la programul special lor, deoarece cele cu puf au un risc ridicat de deteriorare. Atunci cand spalam acel puf, el poate sa se faca cocoloase si sa nu se usuce corespunzator, oferind gecii un aspect neplacut.
Curatarea manuala este cat se poate de simpla - poti folosi solutii naturale cum ar fi otetul sau bicarbonatul de sodiu sau produse de curatare din magazinele de specialitate. Desigur, aceste produse sunt potrivite si pentru masina de spalat. Evita imbibarea excesiva cu apa si frecarea puternica, dar si temperaturile ridicate.
-
Eliminarea petelor de pe o geaca cu puf
Pentru zonele murdare mici, este recomandata folosirea solutiilor speciale pentru pete. Poti sa folosesti si un amestec de apa si detergent delicat, dar este important sa testezi solutia pe o zona mica, ascunsa, inainte de a o aplica pe intreaga pata. Daca este persistenta, mai bine ar fi sa-ti duci geaca la o curatatorie chimica.
-
Cum sa usuci corect gecile de puf, pentru a le proteja
Dupa spalare, scutura geaca pentru a-i reda volumul si de a preveni formarea bulgarilor de puf. Uscarea acesteia trebuie facuta intr-un loc bine aerisit, pentru a preveni formarea mucegaiului; de asemenea, daca detii unul, foloseste un uscator cu aer rece.
Gecile de puf sunt sensibile la expunerea de ploi abundente sau zapada, deoarece o buna parte din ele nu sunt impermeabile. Unele modele sunt croite cu un strat protectiv impotriva apei si murdariei, dar majoritatea gecilor cu puf de pe piata sunt fara.
Dupa uscarea gecii, este bine ca ea sa fie depozitata la un loc uscat. Atunci cand tii cont de toti acesti factori vei putea sa te bucuri de geaca pentru cat mai mult timp, iar aspectul gecilor de dama elegante va fi mentinut pentru toata durata de viata a lor.
Curatarea corecta a gecilor de piele
Gecile de piele se curata intr-un mod diferit, fata de orice alt tip de geaca. Ele nu pot fi puse la masina de spalat, din cauza pielii ce poate fi deteriorata de detergenti sau forta de rotire a masinii. Pentru o geaca de piele, lotiunile sau cremele speciale de curatare sunt raspunsul - sunt concepute special pentru a indeparta murdaria sau petele, totodata pastrand calitatea si flexibilitatea pielii.
-
Procesul de curatare, pas cu pas
Primul pas este indepartarea prafului si a murdariei, folosind o carpa moale sau o perie, cu miscari incete si grijulii, pentru a nu deteriora pielea. Apoi, aplica produsul de curatat pe carpa si nu pe geaca pentru a evita umiditatea, dupa maseaza usor suprafata gecii, acordand atentie zonelor cu pete si murdarie persistenta. Indeparteaza excesul cu o carpa curata si lasa geaca sa se usuce in mod natural, la aer.
-
Ingrijirea preventiva
Atunci cand este uscata, pielea trebuie tratata cu un produs special pentru piele precum sprayuri, lotiuni sau creme. Aceasta vor preveni crapaturile si vor ajuta culoarea sa se pastreze in timp. Aplica-le intr-un mod uniform pe toata suprafata gecii si lasa-le sa se absoarba conform instructiunilor de pe ambalajul lor.
De asemenea, cremele sunt folositoare pentru a preveni deteriorarea gecilor, insa nu este singurul aspect pe care il poti face. Depozitarea corespunzatoare si purtarea cu grija vor garanta gecii tale o viata mai lunga. Evita expunerea directa la soare sau caldura si nu folosi substante chimice, precum solventii, deoarece ei pot fi daunatori.
Hainele de lana si ingrijirea lor
Lana este, probabil, unul dintre cele mai pretentioase materiale atunci cand vine vorba de spalat. Ea poate intra foarte usor la apa sau sa se deformeze complet, distrugand haina ta preferata. Primul pas este simplu: verifica cu atentie eticheta de pe haina.
Apoi, curatarea gecilor de lana poate fi realizata manual sau in masina de spalat. Pentru ambele, este recomandata folosirea apei reci sau caldute si niciodata fierbinti, alaturi de un detergent delicat, pentru a preveni deteriorarea textilului. In cazul masinii de spalat, alege un program delicat ce evita folosirea centrifugei din masina.
-
Uscarea si intretinerea lanei
Nu folosi uscatorul de rufe, doarece el poate distruge haina. Usuca lana in mod natural mereu; paltoanele, jachetele sau gecile se lasa la aer, evitand expunerea directa la soare. Verifica periodic uscarea adecvata cu o perie pentru lana si ingrijeste-i aspectul.
Lana este un material capricios, ce se poate deteriora din multe cauze. De aceea, evita purtarea lanii pe timp de ploaie torentiala si depoziteaz-o corect in sezonul cald. Evita, totodata, produsele chimice ce pot afecta textura acesteia atunci cand o speli.
Sfaturi utile pentru curatarea gecilor impermeabile
Stratul impermeabil al gecilor poate fi protejat cu ajutorul detergentilor speciali sau a solutiilor de curatare special concepute pentru acest tip de materiale. Pentru a te asigura ca sunt potrivite acestui tip de geaca, citeste eticheta ei si ambalajul produsului pe care urmeaza sa-l folosesti.
De preferat este sa iti speli geaca impermeabila de mana, insa acest proces poate fi indelungat din cauza materialului, fiind unul destul de rugos si greu de curatat. Pentru petele ce par a fi greu de indepartat, incepe prin a folosi o carpa moale si sapun diluat in apa calduta, ca mai apoi sa poti sa te ajuti de masina de spalat.
Dupa spalare, gecile impermeabile se vor usca greu, dar trebuie sa avem grija ca acestea nu prind mucegai sau mirosuri neplacute. Multe geci impermeabile sunt si etanse, iar de aceea este indicata folosirea unui ventilator sau a unui uscator de haine. Nu vor accelera doar procesul de uscare, ci se vor asigura si ca fiecare bucata a materialului este uscata.
-
Intretinerea de dupa curatare
In timp, stratul impermeabil poate disparea. Din fericire, exista solutii pentru reaplicare, disponibile pe piata. Poti face asta chiar acasa!
Mentenanta gecilor de vascoza sau poliester si tehnici de ingrijire
Cand vine vorba de hainele din poliester, cum ar fi cele cu blana sintetica la guler sau maneci, sunt de evitat inalbitorii si produsele agresive de curatare ce pot deteriora materialul si culorile. Opteaza pentru un detergent delicat ce va pastra proprietatile textilelor.
O geaca din poliester poate fi spalata si manual si la masina de spalat. Este recomandata o temperatura potrivita, nu mai mult de 30 de grade si se spala pe dos, cu fermoarul inchis. Aceste masuri de precautie reduc riscul de a distruge elementele decorative.
Dupa spalare, geaca nu trebuie stoarsa prin rasucire si nu este indicata uscarea acesteia in uscatorul de rufe, deoarece caldura poate deteriora materialul. Ideala ar fi uscarea la aer liber, iar pentru pastrarea formei gecii este indicata atarnarea ei pe un umeras.
In ceea ce priveste intretinerea, poti folosi sprayuri de protectie special pentru mentinerea culorii si aspectului materialului, care va ajuta la protejarea gecii de pete si murdarie. Calcarea gecilor din poliester este de evitat, insa daca este necesar, trebuie facuta prin aburi la o temperatura scazuta.
Bumbacul, un material popular. Iata cum intretii gecile din acest material
Bumbacul este un material ce nu este la fel de pretentios ca lana, de exemplu. El poate fi spalat oricum, fie la masina sau manual. Pentru spalarea manuala, trebuie sa ai in vedere grosimea materialului pentru a evita deteriorarea acestuia in timpul spalarii. Masina de spalat este, cu siguranta, dotata cu un program special pentru bumbac, ceea ce face tot procesul usor. Tot ce e de facut este separarea culorilor! Tine cont ca exista detergenti diferiti pentru toate tipurile de culori, de la alb, negru sau colorate.
-
Uscarea bumba cului si intretinerea culorilor
Culorile unui articol textil din bumbac sunt firave, asa ca evita expunerea directa la soare in timpul uscarii. Gecile din bumbac rareori necesita calcare, insa, in cazurile in care este nevoie, se pot calca la temperaturi moderate, iar in cazul in care au aplicatii sau imprimeuri, se poate pune un prosop deasupra in timpul calcarii.
Hainele din nylon, un material interesant
Nylonul este un material care cere ingrijiri speciale, insa, exista detergenti adecvati pentru acesta, pentru ca a sa compozitie sa nu fie afectata. Procesul de spalare este cam ca la cele din lana, in apa rece si spalate pe dos precum cele din bumbac, pentru protejarea modelului.
Uscarea si intretinerea gecilor din nylon este simpla. Nu pot fi uscate in uscator sau expuse la lumina directa a soarelui sau in aproprierea surselor de caldura, ci la aer, intr-o zona umbrita. Intretinerea acestor haine se face prin spalatul periodic, ceea ce le ajuta sa se mentina in timp.
Acest ghid ti-a oferit tot ce e de stiut atunci cand e vorba de curatarea si ingrijirea gecilor din materiale diferite. Aceste sfaturi pot fi folosite si la hainele de zi cu zi, iar pe masura ce le vei curata, procedurile de curatare vor deveni din ce in ce mai familiare. Fie ca este vorba de puf, piele, poliester, lana, bumbac sau nylon, vei putea avea grija de garderoba ta.