Ce culori se poarta primavara? Ghid de recomandari pentru 2023

Primăvara este cel mai potrivit anotimp de a înlocui ținutele gri, terne și posomorâte din timpul iernii cu unele vesele și pline de culoare. Dacă îți dorești să afli cum poți integra în garderobă culorile de primăvară în acest sezon, află din ghidul de mai jos care sunt cele mai populare nuanțe în acest an, și ce îți recomandăm să porți pentru a fi în ton cu cele mai recente tendințe fashion ale acestui an.

Cum se asociază culorile cu anotimpul?

Este ușor de imaginat de ce fiecărui anotimp i se asociază anumite nuanțe caracteristice. În timp ce primăvara este anotimpul renașterii și al revenirii la viață iar starea noastră de spirit pare să fie încălzită de primele raze de soare mai călduroase, invitându-ne la mai multe ieșiri în aer liber, odată cu sezonul cald tonalitățile devin mai intense și mai puternice, reflectând schimbările din natură și a evenimentelor naturale specifice fiecărui anotimp.

Tonurile predominate ale fiecărui sezon sunt legate de astfel de modificări inclusiv în vestimentație, unde culorile ies în prim plan, inclusiv în îmbrăcăminte. De exemplu, cele tonice de primăvară precum verde crud sau galben sunt perfecte pentru acest sezon, în schimb, vara sau toamna paleta dominantă este cea a nuanțelor roșiatice sau pământii, pornind de la roșu și cărămiziu, spre ocru, maro, crem sau chiar negru.

În timp ce culorile calde primăvăratice sau cele de vară sau toamnă, luminoase și intense, pot fi combinate între ele în mod armonios, iarna este anotimpul în care putem experimenta din plin contraste puternice în îmbrăcăminte. 

Astfel, în funcție de stilul vestimentar care ni se potrivește cel mai bine putem realiza combinații între nuanțe de alb, gri sau negru cu roșu aprins, galben puternic, verde sau albastru metalizat pentru ocazii sau pentru ținutele office.

De unde se dă startul pentru culorile de primăvară?

Culorile de primăvară, folosite atât pentru designul interior cât și pentru piesele cele mai reprezentative din garderobă, se asociază cu renașterea naturii și din acest motiv asistăm acum la o explozie de culoare și bucurie.

Nuanțe intense de verde viu sau galben crud, dar și unele delicate de lila sau roz prăfuit sunt cele care dau tonul atât în vestimentație, cât și în toată paleta de culori predominantă a acestui sezon. Este ca și cum ne dorim să reproducem și în rochiile de primăvară din garderobă tonurile tari sau delicate ale primelor flori apărute acum, precum narcise, frezii, liliac sau ploaie de aur cu astfel de tonalități aducătoare de bucurie și de căldură.

Culori calde care se poartă primăvara

  • Nuanțe de galben 

Există o mulțime de nuanțe de galben pe care le poți introduce acum în vestimentație, chiar dacă nu ești un mare fan al acestei culori, ori dacă crezi că nu ți se potrivește.

Te poți bucura, de exemplu, de nuanțele Buttercup sau galben lămâie dacă le combini atent cu alte culori pentru a le mai reduce din intensitate sau din contră, pentru a le accentua personalitatea.

De exemplu, Buttercup (Pantone 12-0752) este o nuanță vie, saturată și intensă de galben crud, care se potrivește cel mai bine unei personalități vesele și exuberante, în timp ce tonalitățile mai închise precum galben muștar de tip Goldenrod sau Tuscany, ceva mai stinse ca tonalitate, te pot reprezenta la fel de bine dacă îți dorești mai puține accente de culoare.

  • Cum le asortezi?

Alege o rochie vaporoasă Iris ivory din voal cu imprimeu floral colorat pentru a o introduce în garderoba ta de primăvară, deoarece materialul său din voal și cordonul său din talie sunt potrivite oricărei siluete. Poți asorta în schimb o nuanță intensă de galben culorii sale complementare, movul, pentru o combinație trăznet între verde, galben și violet - de exemplu cămașă, pantalon și sacou, potrivite pentru o ținută office.

  • Nuanțe de oranj 

La fel de potrivite pentru culori de primăvară sunt și nuanțele calde Peach Echo sau Fiesta din gama Pantone, care aduc mai aproape căldura și intensitatea acestui anotimp. 

Un oranj intens, de tip Raspberry Blush sau Cinnamon, în schimb, este recomandat pentru ținute elegante, precum această rochie Moze cu pliuri pe bust și pliuri petrecute.

  • Cum le asortezi?

Tonalitățile de portocaliu intens, ori nuanțele mai delicate de piersică precum Peach Echo (echivalentul lui Pantone 16-1548), sunt potrivite mai ales dacă ai un ten de nuanță medie sau ușor creolă, deoarece îți vor pune bine în evidență culoarea naturală a pielii. Le poți asorta ușor cu nuanțe de turcoaz sau albastru intens, pentru ținute creative și vesele de zi.

  • Nuanțe de roz și roșu

Culorile vii de roz quartz, fucsia sau magenta sunt la fel de potrivite pentru a fi purtate la începutul primăverii, mai ales că nuanța anului 2023 este o tonalitate intensă denumită Viva Magenta. Îți poți exprima, astfel, din plin personalitatea cu ajutorul unor nuanțe puternice ce derivă din aceasta, precum Pink Rose, Beetroot Purple (Pantone 18-2143) sau Sophisticated Red. 

  • Cum le asortezi?

Poți introduce și în outfituri casual, de zi astfel de culori puternice de roz și roșu, dar cele mai potrivite sunt pentru rochii de ocazie pe care le poți purta la începutul primăverii. Alege o nuanță elegantă de fuchsia, de exemplu, dacă te pregătești să iei parte la o nuntă sau alt eveniment special în acest anotimp, și asortează cu sandale negre, simple cu toc, pentru un contrast puternic, care pun astfel bine în evidență această alegere. 

Culori reci care se poartă primăvara

În caz că ai un ten mai deschis la culoare și ochii albaștri sau verzi, poți purta fără grijă și nuanțe de albastru, lila sau verde în această primăvară. Astfel de culori reci se regăsesc și ele în tendințele fashion ale acestui an, fiecare dintre ele fiind la fel de interesantă și originală, fie că vorbim despre Digital Lavender, Tranquil Blue sau Verdigris. 

Din rândurile de mai jos vei afla mai multe despre aceste nuanțe și cum poți să le integrezi cu succes în ținute sau rochii de damă casual sau office.

  • Nuanțe de violet 

Nuanțele deschise de violet sau liliachiu sunt perfecte pentru acest început de an datorită delicateții lor, fiind dealtfel foarte în vogă și ușor de asortat datorită versatilității lor.

  • Cum le asortezi?

Există foarte multe culori care se potrivesc nuanțelor de violet sau lila, pornind de la alb la gri, negru, bej, albastru sau chiar roșu. Le poți combina însă cu o varietate mare de nuanțe de verde sau portocaliu, deoarece se completează bine pe triunghiul culorilor, sau chiar cu tonalități de turcoaz și portocaliu, cu care formează combinații interesante. 

Mai mult, galbenul este complementar movului, iar această alăturare eclectică într-o ținută de zi va fi foarte apreciată. Poți purta însă și un accent de culoare de acest fel la un outfit, de exemplu pantofi casual mov din piele naturală și cu talpa joasă, alături de pantalonii stil office pe care îi porți zi de zi la birou. 

  • Nuanțe de albastru 

Și albastrul se regăsește între culorile preferate ale acestui anotimp, mai exact anumite nuanțe are amintesc de nesfârșitul cerului sau oceanelor. Tonalități precum Serenity - sau bleu deschis, ori Limpet Shell, un turcoaz deschis și calm sunt reconfortante și menite să ne asigure liniștea de care avem nevoie după perioadele mai agitate ale anilor anteriori.

  • Cum le asortezi?

Nuanțele tari de albastru pot fi combinate ușor cu cele primare de tip galben sau roșu, dar și cu oranj, corai, alb sau negru. În schimb, tonurile mai deschise, calde și relaxante de albastru sau turcoaz deschis se potrivesc de minune în combinații subtile de roz deschis, fuchsia sau corai, unde vor realiza ținute pline de personalitate. 

Din colecțiile noastre îți propunem sacouri de damă cu astfel de imprimeuri originale și pline de culoare, dar și o rochie din voal cu un print floral și primăvăratic, ce cuprinde și tonuri delicate de galben sau cărămiziu și pe care o poți purta oricând la un eveniment sau o întâlnire cu prietenii.

  • Nuanțe de verde

O ținută de primăvară nu ar fi completă fără câteva nuanțe interesante de verde proaspăt și reconfortant. Totul în acest an este gândit spre a ne induce o stare de bine atât în interior cât și în exterior, de aceea poți opta pentru tonuri intense de Green Flash sau Lime dacă vrei să-ți manifești din plin personalitatea extrovertă și deschisă, sau pentru tonuri mai potolite de verde mentă sau North Sea Green dacă îți dorești mai multă liniște și armonie interioară. 

  • Cum le asortezi?

Pentru a ieși în evidență în acest an poți merge pe combinații ton-sur-ton sau pe contraste de culoare interesante, care să se completeze însă bine reciproc. Pentru o ținută office de exemplu, îți propunem o rochie verde Mint în combinație discretă cu tonuri de gri petrol și negru. O astfel de culoare este însă la fel de potrivită și alături de o nuanță deschisă de piersică, de pildă.

În schimb, îndrăznește pentru ținutele de zi și tonuri mai intense, precum cele ale rochiei DyFashion verde-lime, cu guler rotund și buzunare, inspirată de stilul anilor ‘70, și pe care o regăsești mai jos.

Ce impact au culorile asupra psihicului nostru?

Este binecunoscut faptul că orice fel de culori ne influențează starea fizică dar mai ales psihică, așa că nu ezita să porți astfel de nuanțe tonice și vesele în această primăvară pentru a-ți conferi un tonus bun. 

În timp ce tonurile de galben sau verde ajută la concentrare și productivitate atunci când ești la job, cele mai deschise precum albastru deschis, crem sau bej induc un efect de relaxare, stabilitate și liniște, fiind perfecte atât pentru zi cât și pentru serile reconfortante alături de prieteni.

Alege deci cu atenție culorile pe care să le porți în fiecare parte a zilei, în funcție de obiectivele pe care ți le-ai propus și de dispoziția în care vrei să te afli!

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon