6 tipuri de camasi care sa nu-ti lipseasca din garderoba

Cand vorbim despre imbogatirea garderobei, este posibil sa punem camasile destul de jos pe scara ierarhica a pieselor vestimentare. In mintea noastra le asociem categoriei office, care nu permite (in aparenta, cel putin) foarte multe inovatii. Totusi, o astfel de gandire risca sa ne limiteze stilistic: camasile sunt, in fond, mult mai adaptabile decat ar lasa impresia. 

Daca nu ne credeti inca, cititi mai jos toate modurile in care putem accesoriza acest articol vestimentar, nu doar in functie de sezon, ci si ca stil de imbracaminte pe care-l preferati de obicei. Deviza noastra este exista o camasa pentru orice ocazie!

O piesa care nu tine cont de anotimpuri

Nu este un secret pentru niciuna dintre noi ca, indiferent de anotimp, camasa merita luata in considerare. Desigur, schimbarile sezoniere ii vor schimba rolul in compozitia stilistica, insa o functie va avea intotdeauna. Mai jos, iti vom prescrie cateva directii generale de purtare a camasii, tinand cont de variatiile de temperatura. Schimbarile din lumea modei, in schimb, vor ocupa un loc secund sau chiar tert, pentru ca facem tot posibilul sa va sugeram modele perene. Exista piese care nu vor intra niciodata in valtoarea in sau out.

Accesorizarea camasii primavara

Primavara este unul dintre anotimpurile cu o mare deschidere stilistica. Nu ai nicio cale sa te plictisesti (desi exista numeroase cai in care sa-ti fie prea cald sau prea frig). Pentru a avea o tinuta lejera in acest sezon de tranzitie, poti sa-ti iei o camasa cu imprimeu floral (obligatoriu cu flori mici si marunte; imprimeurile ample nu au aceeasi valabilitate generala), in culori nude. O poti accesoriza cu un cardigan sau o jacheta subtire - culoarea ideala pentru stratul de deasupra este rozul prafuit, dar e imposibil sa gresesti cu un negru sau cu orice tonalitate de gri.

Daca vrei sa creezi un efect disruptiv, poti sa alegi o camasa uni, mai degraba lunga, pe deasupra careia sa porti o jacheta de piele. Pentru ca efectul sa nu fie excesiv, iti recomandam un model fara tinte, doar cu croiul specific gecii biker. Vom detalia mai mult asupra acestor alegeri primavaratice in sectiunea dedicata stilului individual.

Accesorizarea camasii vara

Aici devine infinit mai simplu… in aparenta. Camasa va constitui de una singura partea superioara a tinutei, ceea ce se inseamna ca pentru un outfit echilibrat si coerent, va trebui sa ai multa grija cu styling-ul pe care îl faci în partea de jos. Pentru o tinuta tinereasca si fresh, recomandam asortarea cu pantaloni scurti. 

Un trend al anilor trecuti era reprezentat de sortul din denim, insa moda ultimilor ani pare sa se indrepte catre pantalonii scurti, colorati, confectionati din stofa. Alternativ, poti purta pantaloni dintr-un material curgator - vascoza este cel mai la indemana dintre toate aceste materiale. Recomandam o camasa cu un croi standard si, de preferat, intr-un alb-luminos. Daca preferi o alta culoare, poti opta pentru rozuri si bleuri pastel. 

Daca preferi fustele, iti recomandam una midi sau mini, in forma de A. Recomandabila este si fusta maxi, viu colorata - cu mentiunea ca o astfel de piesa vestimentara va fi mult mai usor de purtat daca esti inalta sau daca iti place sa porti si sandale cu platforme inalte.

Cu ce combinam camasa pe timp de toamna?

Ca si primavara, toamna este un sezon foarte ofertant pentru crearea unor tinute care sa aiba camasa drept piesa-statement. In primul rand, geaca de piele isi face revenirea in forta, la fel ca si cardiganul. Totodata, nu trebuie sa uitam de faptul ca aceasta este sweater weather. Pentru o tinuta lejera, dar care are o anumita eleganta, poti alege o camasa uni, albastru-deschis, peste care sa porti un pulover supradimensionat, bleumarin. 

In cazul in care vrei sa eviti stilul college, poti sa alegi o camasa contrastanta cu un pulover adanc decoltat in V. Totusi, nu iti recomandam ca la o astfel de tinuta sa expui mult mai mult decat gulerul camasii.

Un alt tip de camasa ideal pentru aceasta perioada (si foarte usor de combinat cu un cardigan) este cea cu aplicatii pe guler. Optiunile par nelimitate, iar de la perle la tinte este numai un pas. 

Nu vom dedica o sectiune separata tinutelor incamasate de iarna, intrucat ele se aseamana foarte mult cu cele din sezonul autumnal. Asta inseamna ca ne vom indrepta cu pasi repezi catre urmatoarea parte a cercetarii noastre: stilurile vestimentare, identitatea ta stilistica si felul in care poti incorpora articolul vestimentar in propria estetica.

Stilul, camasa si tu

Expertii in moda au delimitat cateva stiluri care au marcat secolul trecut si care au reminiscente si in momentul de fata. Noi tindem sa credem ca nu vor aparea schimbari semnificative in acest cadru stilistic si ca, cel mai probabil, te identifici deja cu unul dintre reprezentantii sai.

Boem

Numit si boho-chic, acest stil este varianta actuala a stilului hippie, care a dominat al saptelea si al optulea deceniu ale secolului XX. Sa va oferim un exemplu standard (care include si camasa, pe care o stim si iubim): ochelari de soare rotunzi si supradimensionati si camasa in culori calde (indeosebi un roz mediu, portocaliu sau o combinatie intre cele doua) cu imprimeu abstract, de inspiratie tribala. Partea inferioara a tinutei va contine in mod obligatoriu blugi evazati sau o fusta maxa si, cu acelasi caracter de obligativitate, sandale wedges inalte.

Grunge

In afara camasii office, te-ai gandit cel mai probabil la celebra varianta in carouri rosii si negre. Daca da, atunci ai avut in minte principala trasatura a stilului grunge, care a dominat finalul de mileniu. Cu siguranta o astfel de alegere te va limita din punctul de vedere al colorilor, insa daca mergi back to black, coeziunea tinutei va fi usor de atins. Incearca numai sa combini camasa in carouri cu niste blugi skinny sau cel mult cu croi drept, de culoare neagra. Drept incaltaminte, poti alege ori bocanci cu tinte, ori deja emblematicii Chuck Taylor, cunoscuti indeosebi sub denumirea de conversi.

Punk

Oricat de socant ar fi, camasa isi gaseste locul chiar si in tinutele cele mai antisistem. Si nici macar nu trebuie sa fie rupta! Daca porti o camasa simpla, alba, peste care iti iei un sacou destructurat, asimetric, o fusta mini si cizme lungi, dar foarte putin inalte, poti sa-ti insusesti spiritul rebel. Never mind the bollocks!

Clasic

Multe lucruri au un plus de frumusete in dulcele stil clasic, inclusiv vestimentatia. Acest termen larg include atat tinutele office, cat si orice element conservator pe care l-ai putea avea in garderoba. Astfel, daca preferi camasa alba sau bleu uni, combinata cu un costum din doua piese si pantofi cu toc moderat, este foarte probabil ca acesta sa fie stilul tau. 

Stilul casual

Nicio lista stilistica nu ar fi completa fara ceea ce purtam atunci cand vrem sa renuntam la toate constrangerile. Acest stil, care imbraca atatea forme cate amatoare de moda exista, are, totusi, cateva elemente fixe. Spre exemplu, denimul este un material esential, care se poate regasi atat la nivelul pantalonilor, cat si la cel al jachetelor sau chiar la al… camasilor. 

Daca asortezi camasa usoara de blugi cu niste pantaloni skinny si cu o incaltaminte plata, la care sa adaugi o geanta de zi nude, vei fi, fara efort, o adevarata fashionista. Este la fel de usor sa-ti iei jeansi cu taietura dreapta sau chiar boyfriend si eterna camasa alba… de aceasta data, descheiata neglijent la un nasture sau doi si contrastand cu o pereche  de Chuck Taylors de culoare rosie. 

Desigur, exista intotdeauna stilul sportiv. Exista, totodata, streetwear, un stil vestimentar inspirat de cultura urbana emergenta acum trei decenii. Nu am trecut in revista si aceste tipuri de vestimentatie pentru ca sunt, in cea mai mare parte, incompatibile cu purtatul camasii - si totusi, nimic nu este imposibil. Iar daca simti ca mai degraba te-ai incadra intr-un astfel de tipar stilistic, more power to you! Pe de alta parte, se prea poate sa facem modificari vestimentare de la o etapa la alta, de la un eveniment la altul. Nu se stie niciodata.

Bonus: camasile si saptamana modei la New York

Pentru acele femei care urmeaza drumul volatil al tendintelor, am pregatit si o trecere in revista a saptamanii dedicata modei din New York, din 2019. 

In afara camasilor pe care deja le-am mentionat, mai sunt cateva optiuni interesante.

Iubitoarele de moda prezente la unul dintre cele mai importante evenimente din domeniu au etalat inovatii stilistice, precum o rochie tip sarafan, suprapusa unei camasi din dantela - nu trebuie sa uitam succesul pe care l-a avut dantela in trendurile ultimilor ani. La fel de chic este si un umar dezgolit, iar o variatie inedita pe aceasta tema este indepartarea unei bretele a sarafanului pentru a-l lasa la iveala, abia ghicit de sub danteluri.

La fel de trendy sunt si camasile si rochiile tip camasa, incinse la mijloc cu un cordon lat. Nu exista o metoda mai buna de a-ti defini talia si, indiferent de silueta pe care o ai in mod natural, iti vei evidentia feminitatea.

Concluzii

Desi camasile reprezinta elemente atat de pretioase in garderoba fiecareia dintre noi, ele nu se bucura intotdeauna de atentia meritata. In incercarea noastra de a crea o lista exhaustiva de astfel de piese vestimentare pe care sa le ai mereu la indemana, am ajuns la concluzia ca trebuie sa ai cel putin sase modele: una dintre ele pentru fiecare dintre cele cinci stiluri principale si, fara nicio indoiala, modelul dantelat care face furori de cateva sezoane bune. 

Totusi acest numar este pur orientativ si, asa cum fetele din Sex and the City nu aveau niciodată suficienţi pantofi, nici noi nu putem avea suficiente cămăşi pentru a ne personaliza stilul de imbracaminte.

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon