Regular fit, slim sau large? Care este croiala care ti se potriveste?
La ce ne gandim prima oara cand auzim vorbindu-se despre moda? Cel mai probabil, la tendinte. Stim foarte bine ca, la fiecare cateva luni, o piesa vestimentara poate sa intre sau sa iasa din preferintele creatorilor si iubitorilor de moda.
Chiar si-asa, exista articole care au trecut testul timpului (fara a fi vreodata out), iar trendul nu este mereu criteriul dupa care ar trebui sa ne ghidam. Alti factori, precum conformatia, materialele care ne avantajeaza si, cel mai important, croielile, pot sa determina sau sa transforme o tinuta si chiar o identitate stilistica.
Sociologia modei: ce spun specialistii?
Si totusi, cata valoare au aceste aspecte? Una extrem de mare, daca ne ghidam dupa studiile specialistilor. Felul in care ne prezentam in societate influenteaza nivelul de integrare intr-o colectivitate. In plus, adaptarea la tendinte (si la lumea modei, in general) ne influenteaza tipul de consum. Poate sa spuna lucruri importante pana si despre spiritul epocii noastre, caci un interes crescut pentru moda semnifica o opinie pozitiva fata de prezent, iar conservatorismul si rutina reprezinta o preferinta fata de trecut, conform sociologilor. Asadar, trebuie sa acordam o atentie deosebita atat hainelor pe care le purtam, cat si felului in care facem acest lucru.
Pentru ca prin hainele noastre ne raportam la colectivitate, fie ca ne conformam ei, fie ca ii modificam regulile, trebuie sa cunoastem moda si, cel mai important, sa ne cunoastem corpurile si cele mai bune moduri de a le imbraca.
Tipurile de siluete
Pentru a sti in mod real cum sa ne imbracam, trebuie, asa cum am stabilit mai inainte, sa ne cunoastem pe noi insine. Astfel, trebuie sa trecem in revista toate tipurile de silueta in care v-ati putea incadra, pentru ca mai apoi sa ne orientam catre croielile ideale. Desigur, aceste caracteristici au titlu de recomandare, pentru ca puteti sa aveti insusirile mai multor siluete. La fel de posibil este sa vi se potriveasca un anumit tip corporal, fara ca insusirile sa fie insa foarte pronuntate.
Principalele siluete sunt:
Silueta mar
Aceasta conformatie se mai numeste si triunghi inversat si este lesne de inteles de ce: ea presupune, in primul rand, umeri ampli, adesea mai largi decat soldurile. Talia nu este foarte puternic definita, iar depunerile adipoase se fac indeosebi in jurul ei sau pe abdomen. Picioarele unei femei cu silueta mar sunt adesea subtiri - sectiunea pe care o vom dedica acestei conformatii va miza pe expunerea picioarelor si proportionarea torsului.
Silueta dreapta (numita si dreptunghiulara sau atletica)
Femeile cu trup atletic nu sunt susceptibile la depuneri pe zone specifice. Dimpotriva, ele tind sa asimileze proportionat in fiecare regiune a corpului. Umerii sunt egali ca amploare cu soldurile, iar talia este mai degraba dreapta. In plus, bustul si bazinul nu sunt foarte largi. Pentru ameliorari in privinta acestei siluete putem fie sa mizam pe insusirile sale androgine, fie sa cream un efect vizual care sa o apropie de silueta clepsidra.
Silueta de tip para
Tipul acesta corporal este cel mai frecvent intalnit si se afla in tendinte in momentul de fata! El consta in umeri semnificativ mai ingusti decat soldurile, bazinul este amplu, iar depunerile de grasime ajung mai ales pe coapse si posterior. Talia este de regula subtire, iar abdomenul, plat, indiferent de marimea de haine pe care o poarta o femeie cu aceasta silueta.
Silueta clepsidra
De-a lungul istoriei modei, aceasta forma corporala a fost cel mai adesea preferata de designeri si de iubitoarele de fashion. Si cultura pin-up a ajutat, cu siguranta, la popularizarea si mai larga a clepsidrei. Chiar daca numele este sugestiv, trebuie sa mentionam ca silueta se caracterizeaza printr-o talie bine definita, forme rotunjite si o anvergura a umerilor aproximativ egala cu cea a soldurilor.
Cum sa ne punem silueta in evidenta?
Pentru ca exista mai multe tipuri de siluete frecvent intalnite, nici solutia nu poate fi una singulara. Indiferent de conformatie, este necesar sa evidentiem aspectele de care suntem cele mai mandre si sa amelioram proportiile din zonele delicate. Metodele sunt diferite de la o femeie la alta, dar principalele indicatii sunt urmatoarele:
Sfaturi pentru femeile mar
Silueta mar nu este foarte dificil de stilizat, pentru ca este deja proportionata. Totusi, talia slab definita si posibilele depuneri de pe abdomen necesita sa fie mascate pentru o tinuta intru totul sic. Astfel, recomandam lenjerie intima care sa evidentieze bustul (in acest mod se creeaza efectul vizual al unui mijloc mai subtire).
Pentru nivelurile superioare ale tinutei recomandam ca accentul sa fie asupra picioarelor subtiri. Puteti face acest lucru cu ajutorul rochiilor scurte, de preferat valurite, dar si prin purtarea unor pantaloni skinny sau cu croiala regular.
Pentru a da personalitate outfitului, va recomandam sa alegeti pantaloni in culori vii, iar centrul de interes al privitorilor va fi, cu siguranta, departe de zonele care va starnesc ingrijorare.
Pentru a reveni la rochii, este necesar sa mentionam croiala de tip empire, cu o cusatura sub bust, partea inferioara a rochiei avand forma avantajoasa de A. Sunt numeroase rochii de zi care se incadreaza in acest tipar. Iar pentru iubitoarele de pantaloni, faptul ca blugii cu talie inalta sunt la moda si se pare ca raman in tendinte este, cu siguranta, o veste buna.
Silueta mar proportionata nu este doar pentru adeptele stilului casual, creatorii de moda prezinta si designuri elegante, specifice rochiilor de seara, care sa scoata in evidenta formele si avantajele oricarei femei cu aceasta conformatie.
Sfaturi pentru femeile para
Asa cum am mentionat si mai sus, femeile care au conformatie tip para pot rasufla usurate, pentru ca tipul lor corporal este principalul etalon de frumusete dupa care ne ghidam in prezent.
Intr-una dintre sectiunile urmatoare, vom enumera si celebritatile la care va puteti raporta atunci cand faceti alegeri vestimentare. Pana atunci, insa, puteti porni de la recomandarile noastre de baza.
Dat fiind ca bazinul este amplu, principalul scop este acela de a echilibra silueta, lucru care poate fi facut, in primul rand, prin alegerea unui taior cu umeri supradimensionati. Acest lucru este, desigur, de efect in cazul unei tinute office sau pentru o ocazie smart casual.
Intr-un context cotidian, recomandam tricourile cu maneci structurate, decolteul de tip larg (se vor evita croielile cu anchior) si aplicatiile pe guler. Pentru a pune accentul pe partea superioara a torsului, poti purta si o esarfa sau, de ce nu, o cravata.
Iti sugeram sa stai departe de bluzele cu maneci de tip clopot. Chiar daca ele confera un plus de eleganta si de mister, vor muta centrul de greutate al tinutei catre solduri, si vor dezechilibra proportiile.
Sfaturi pentru femeile dreptunghi
Dat fiind ca femeile cu o conformatie atletica nu au forme foarte generoase, exista doua directii catre care ne putem indrepta in privinta stylingului.
In prezent multe tinute high fashion inlatura distinctia masculin-feminin. Altfel spus, caracterul androgin este foarte apreciat. In plus, daca va identificati cu acest tip corporal, sunteti cel mai probabil inalta si subtire, asemeni unui model. Ai liber la fantezie! Combina un sacou barbatesc sau un pulover supradimensionat cu pantaloni care scot in evidenta picioarele longiline.
Poti sa abordezi si stilul urban sau punk, spre exemplu, cu un top care-ti lasa abdomenul la vedere, o jacheta biker si jeansi prespalati, cu croi drept.
Sau, pentru a merge in cealalta directie, adica cea a spargerii dreptunghiului…
...va trebui sa va accentuati talia. Cel mai simplu este sa o marcati cu un cordon, iar vestile din lumea modei sunt cat se poate de imbucuratoare: rochiile cu cordon sunt in!
Aveti de ales dintr-o varietate de piese vestimentare. Situatia este favorabila si in cazul jachetelor, iar paltoanele reprezinta cea mai buna alegere in cazul de fata.
Facem, totusi, o recomandare cu privire la lungime - un palton scurt, de tip trenchcoat, ar putea fi mai avantajos pentru dumneavoastra, intrucat va evidentia si coapsele.
Alege un model cu umeri dramatici in cazul in care materialul este bogat si confera volum si zonei soldurilor, pentru a crea o silueta similara cu cea a femeii clepsidra.
Sfaturi pentru femeia clepsidra
Conformatia aceasta nu are nevoie de foarte multe prezentari si, in fond, nici de foarte multe sugestiim pentru ca, de-a lungul timpului, ea a ramas in imaginarul colectiv drept una dintre cele mai dezirabile siluete.
Desi, asa cum am demonstrat mai sus, fiecare forma a corpului are propriile avantaje, clepsidrele se descurca mai usor cu stilizarea si accesorizarea tinutelor. Pentru femeile care se gasesc in aceasta situatie, este ideala urmarirea liniei corpului, pentru ca orice exces in partea superioara sau inferioara va crea un dezechilibru al proportiilor naturale.
Evitati croielile drepte in cazul bluzelor si al camasilor, caci o astfel de alegere nefericita va ascunde principalul avantaj al femeii clepsidra, adica mijlocul subtire si rotunjimea formelor. Este recomandata o abordare a la pin-up.
Altfel spus, puteti pune accent pe talie, ca sa faceti si mai puternica imaginea de femeie voluptoasa, dar nu masiva.
Sunt recomandate curelele larg, preluate din stilul punk, precum si croielile skinny, cambrate. O regula de baza este urmatoarea: cu cat mai mult elastan, cu atat mai bine!
Se recomanda si celebrii blugi cu talie inalta, care deja se regasesc in sugestiile noastre pentru fashionistele cu silueta de tip para. Ii poti combina cu o bluza scurta, cambrata sau lejera (dar fara a fi larga), pentru a crea un look retro, demn de anii ‘80 din moda americana. Linia decolteului este, preferabil, rotunda.
Chiar daca si celelalte tipuri de croi sunt acceptabile, exista riscul de a crea dezechilibre, indeosebi in cazul decolteului barca, ce va largi umerii si va crea impresia unui corp in forma triunghiului inversat.
Inspiratie de la celebritati
Chiar daca uneori vedetele autohtone si de peste hotare ne lasa impresia unui tip corporal unic, este mai degraba vorba despre o unitate in diversitate. Fiecare dintre noi se poate regasi in aparitiile vestimentare ale vedetelor si astfel poate sa aleaga tinute reusite.
Dintre vedetele cu silueta de tip triunghi inversat mentionam pe Adele, Liz Hurley, Jessica Simpson si Dawn French. Veti vedea ca aceste staruri recurg la diferite trucuri stilistice: Liz Hurley isi scoate in evidenta picioarele si poarta materiale nude in zona umerilor, in vreme ce Jessica Simpson isi ingusteaza vizual gatul si umerii cu ajutorul unei rochii fara maneci si cu guler in stilul pripon. In schimb, Dawn French apeleaza la tunici lejere si pantaloni mulati, iar Adele sfideaza toate regulile si creeaza explozii de culoare.
Cele mai cunoscute vedete cu silueta de tip para sunt, fara indoiala, Kim Kardashian si Nicki Minaj. O celebra imagine a lui Kim o infatiseaza purtand un taior cu umeri dramatici, si foarte incins in zona taliei. Este, totodata, suficient de lung pentru a masca zona voluminoasa a bazinului. Nicki Minaj este cu siguranta o opozanta a regulilor si isi urmeaza propriul drum, dar alter ego-ul ei, Harajuku Barbie, mizeaza pe rochii cambrate la mijloc si fuste de tulle cu croiala in forma de A.
Pentru siluetele atletice, cel mai bun exemplu este Kate Moss. Supermodelul a imbinat mereu in sedintele sale foto blugii skinny si jachetele stranse pe corp, dar si elemente din tinutele traditionale asociate cu eleganta masculina.
In cazul femeilor clepsidra, personalitatea cea mai cunoscuta este Marilyn Monroe, care este Vedeta cu V mare. O alta emblema a modei pentru silueta clepsidra este un personaj animat care a facut istorie, Betty Boop.
In loc de concluzii
In prezent vestimentatia este mai mult ca niciodata un mijloc de expresie personala. Tocmai de aceea, este foarte importanta alegerea atenta a tinutelor, pentru ca ele sa fie in concordanta cu ceea ce reprezentam pentru propria persoana si pentru cei din jur.
Impactul sociologic este urias, asa ca este important sa va cunoasteti preferintele din moda actuala, din cea retro sau dintotdeauna, caci unele piese sunt perene.