Ghid complet pentru un stil de viață sănătos și echilibrat

Stilul de viață, alimentația, percepția asupra vieții, grijile, activitățile educaționale, profesionale și cele din timpul liber influențează constant conduita și modul de trai al oamenilor. Menținerea unui echilibru între acestea este esențială pentru ca fiecare persoană să poată duce o viață viguroasă și plină de bucurie. 

Afla ce înseamnă un stil de viață sănătos, cum să urmezi o dietă echilibrată, câte ore trebuie să dormi pe noapte și de ce este esențial să faci zilnic mișcare!

  1. 1. Ce înseamnă un stil de viață sănătos
    1. 1.1 Alimente sănătoase și nesănătoase
      1. 1.1.1. Ce poți consuma pentru a menține un stil de viață sănătos?
      2. 1.1.2. Stilul de viață sănătos și mesele zilnice
      3. 1.1.3. Consumul de apă este important!
    2. 1.2. Câte ore trebuie să dormi pe noapte?
    3. 1.3. Importanța mișcării pentru un stil de viață sănătos
    4. 1.4. Controlul medical periodic
  2. 2. Beneficiile unui stil de viață sănătos

Ce înseamnă un stil de viață sănătos

Stilul de viață sănătos implică o alimentație sănătoasă, mișcare și exerciții fizice zilnice, sesiuni de somn bune și menținute într-un interval de timp potrivit pentru a atinge minimul de ore de odihnă recomandate, De asemenea, necesită relații sociale bazate pe sentimente sincere, respect și prietenie.

Rezultatele unui stil de viață sănătos nu se vor observa de azi pe mâine, însă, ușor-ușor, vei începe să radiezi! Vei avea o stare mai liniștită și mai odihnită, alături de un aspect întinerit și optimist.

Pentru a adopta un stil de viață sănătos va trebui să schimbi anumite obiceiuri din activitățile tale de zi cu zi, însă, tot răul spre bine! Chiar dacă în primele zile nu te vei simți confortabil cu modificările implementate, curând, o să-ți dorești să fi ales acest drum mai devreme.

Totodată, pentru ca stilul tău de viață să se schimbe în bine, ai nevoie să lucrezi și la gândurile tale, la percepția asupra ta și a celor din jurul tău. O minte sănătoasă înseamnă un corp sănătos! Activitățile tale cotidiene–educaționale, profesionale, casnice sau de hobby–trebuie să fie urmate de activități comode și relaxante.

Ca să îți poți schimba stilul de viață, trebuie să-l analizezi puțin pe cel prezent pentru a ști la ce este nevoie să lucrezi. Creează-ți o listă cu o serie de întrebări și încearcă să răspunzi la ele:

  1. 1. cât de des mănânci fast-food?
  2. 2. cât de des faci mișcare?
  3. 3. câte ore duci o viață staționară? (timpul petrecut la birou, în fața calculatorului, în mașină, la televizor).
  4. 4. cum reușești să gestionezi stresul?
  5. 5. te simți odihnit/ă?
  6. 6. reușești să păstrezi relațiile sociale cu familia, prietenii și colegii?
  7. 7. care este starea ta generală de spirit?

Alimente sănătoase și nesănătoase 

Alimentația este unul dintre pilonii principali care ajută la formarea unui stil de viață sănătos. Este bine să consumi alimente din toate categoriile, însă, este important să existe un echilibru sănătos în cantitatea acestora, modul în care sunt combinate sau orele la care mănânci. 

Conform piramidei alimentației, la bază se află legumele, fructele și cerealele integrale. Acestea ne oferă sursa de energie zilnică. La următorul nivel se află carnea de pasăre, de pește, lactatele, nucile și semințele. Lactatele sunt esențiale pentru calciul din corp.

În vârful piramidei sunt întâlnite carnea roșie, untul, cerealele, pâinea, făina albă, cartofii, pastele, băuturile îndulcite și dulciurile. Pentru un stil de viață sănătos ia în considerare care sunt alimentele sănătoase și cele nesănătoase din dietă și încearcă diminuarea consumului celor din urmă.

Ce poți consuma pentru a menține un stil de viață sănătos?

Este indicat să consumi frecvent alimentele naturale, de origine vegetală, precum legumele, leguminoasele, fructele, zarzavaturile și cerealele integrale. Acestea îți oferă cantitatea zilnică de energie.

Pentru un corp puternic, bogat în minerale și calciu, consumă periodic lactate cu conținut redus de grăsimi precum: iaurtul, kefirul, laptele bătut sau sana. 

Pentru necesarul de proteine, optează pentru carnea albă de pui, iepure sau mușchiuleț de porc, pește sau ouă proaspete.

Dacă ai poftă de o gustare, alege una sănătoasă: fructe proaspete, fructe uscate (goji, curmale, smochine, legume, nuci) sau iaurturi simple.

Stilul de viață sănătos și mesele zilnice

Pentru un stil de viață echilibrat, este important ca mesele zilnice să fie luate la aceleași intervale de timp. Încearcă să rămâi relaxat pe durata mesei și oprește-te atunci când simți o senzație de saturație.

  1. 1. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, deoarece, îți oferă energia pentru toate activitățile planificate.
  2. 2. Gustările pot fi luate între micul dejun și prânz. Acestea ar trebui să fie fructe, semințe sau cereale.
  3. 3. Prânzul este, de asemenea, o masă foarte importantă. Păstrează un echilibru între proteine, vitamine, carbohidrați și grăsimi.
  4. 4. Cina se recomandă a fi lejeră, fără alimente grele. Încearcă să nu mai mănânci nimic cu minim 2-3 ore înainte de a te culca.

Consumul de apă este important!

Apa curăță organismul, ajută la procesul de detoxifiere și hidratează corpul! Se recomandă consumul acesteia la temperatura camerei. Cantitatea optimă zilnică este de aproximativ 1.5 - 2l.

Câte ore trebuie să dormi pe noapte?

Cantitatea de somn necesară diferă foarte mult în funcție de vârsta, de starea de sănătate și de activitățile mentale și fizice din cotidian. Somnul insuficient poate crea probleme de concentrare, stare de oboseală, dureri de cap și corp dar și riscul de îngrășare.

Pentru vârsta adultă, un interval recomandat de ore de odihnă este între 7 și 9 h de somn, iar perioada optimă este încadrată între 22:00 - 06:00. Tinerii au nevoie de mai multe ore de somn deoarece sunt în creștere, iar bătrânii și cei mici vor avea nevoie de mai multe perioade de odihnă, chiar, și în timpul zilei. 

În funcție de vârstă și de etapa de creștere, persoanele ar trebui să beneficieze de următoarele intervale de odihnă în fiecare zi:

  1. 1. 0 - 3 luni - nou-născuți: 14-17h
  2. 2. 4 - 11 luni - sugari: 12-15h
  3. 3. 1 - 2 ani - cei mici: 11-14h
  4. 4. 3 - 5 ani - preșcolari: 10-13h
  5. 5. 6 - 13 ani - școlari: 9-11h
  6. 6. 14 - 17 ani - adolescenți: 8-10h
  7. 7. 18 - 25 ani - tineri: 7-9h
  8. 8. 26 - 64 ani - adulți: 7-9h
  9. 9. + 65 ani  - vârstnici: 7-8h, însă, diferă în funcție de starea de sănătate.

În caz contrar, dacă vei dormi peste numărul de ore necesar, te vei simți și mai obosit, letargic și fără chef pe întreaga durată a zilei. A dormi mai mult decât este nevoie poate afecta tendința unui stil de viață sănătos. Vei pierde timp pentru a realiza restul activităților în cursul lor natural.

Cu toate acestea, dacă ai trecut printr-o perioadă stresantă și foarte solicitantă, te poți odihni mai mult pentru a recupera orele pierdute. Totuși, nu poți recupera intervale lungi în care ți-ai privat organismul de somn. Încearcă să începi de-acum să păstrezi un echilibru între odihnă și starea activă.

Importanța mișcării pentru un stil de viață sănătos

Activitatea fizică este extrem de importantă pentru abordarea stilului de viață sănătos. Orele petrecute la birou, în fața calculatorului sau a televizorului, trebuie reduse și înlocuite cu mișcarea fizică, minim 30 de minute în fiecare zi.

În zilele senine, poți ieși cu prietenii sau cu familia în parc pentru diferite jocuri în aer liber. Dacă timpul îți permite, încearcă să pleci mai devreme de acasă către activitățile tale și mergi pe jos sau cu bicicleta.

Activitatea fizică necesită un minim de echipament pentru a te simți confortabil și, de ce nu, în trend cu moda. Există numeroase ținute vestimentare sport lejere pentru perioadele de mișcare. În plus, vei avea nevoie de o pereche de încălțăminte pentru a merge comod.

Pentru un look practic, sporty și fashion, poți alege o pereche de pantofi sport-casual lejeri, cu design satinat, alături de o ținută fitness potrivită pentru tine. Totodată, dacă dorești o abordare urbană, poți alege o pereche de încălțăminte din piele naturala și o garderobă casual.

Activitatea fizică nu doar te menține în formă și păstrează o siluetă frumoasă, ci, și contribuie la sănătatea ta prin reglarea ritmului cardiac, a colesterolului și nivelului de  glicemie. Cu atât mai mult, mișcarea fizică oferă o stare de relaxare și autorealizare.

Controlul medical periodic

Controlul medical periodic este o etapă extrem de importantă, dacă îți dorești un stil de viață sănătos. Majoritatea persoanelor programează o întâlnire cu medicul abia atunci când încep să se resimtă problemele de sănătate.

Dacă vrei să elimini sau să previi apariția unor boli acute și supărătoare, atunci va trebui să vizitezi doctorul periodic. Există numeroase afecțiuni, precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și, chiar, cancerul, care nu se manifestă perioade lungi de timp. Acestea avansează și pot provoca probleme serioase dacă nu sunt depistate și tratate din timp.

Controlul periodic se poate realiza între 1 și 3 ani pentru anii activi, maturi, până la vârsta de 40 de ani. După aceea, se recomandă un control anual. Datorită acestuia, în cazul în care se depistează o boală, aceasta are șanse mult mai mari de a fi tratată în totalitate.

Beneficiile unui control medical periodic sunt depistarea și prevenirea bolilor, identificarea factorilor de risc interni și externi: alimentația precară, consumul frecvent de fast-food, consumul de alcool și alte substanțe nocive, stresul, oboseala, depistarea bolilor ce nu se manifestă momentan și aflarea recomandărilor medicale.

Există o serie de investigații care trebuie realizate frecvent pentru a fi la curent cu starea de sănătate: analizele de sânge, sumarul de urină, electrocardiograma, radiografia pulmonară, masurarea tensiunii arteriale, vizitele la ginecolog, oftalmolog și stomatolog.

Beneficiile unui stil de viață sănătos

Abordarea unui stil de viață sănătos prezintă numeroase avantaje pentru corpul, mintea și relațiile tale sociale cu persoanele din jurul tău. Cele mai cunoscute avantaje sunt:

  1. 1. Menținerea greutății sub control, deoarece, vei reuși să pierzi kilogramele nedorite datorită consumului de legume și fructe ce au mai puține calorii.
  2. 2. Accentuează starea de bine, deoarece, alimentația corectă oferă o încărcătură glicemică mai mică, aspect ce întărește atitudinea optimistă.
  3. 3. Somnul odihnitor este un alt beneficiul al stilului sănătos. Chiar dacă simțeai că dormi necesarul de ore potrivit vârstei tale, tot te trezeai obosit din cauza încărcăturii emoționale puternice, a alimentației precare și a lipsei mișcării fizice.
  4. 4. Întârzierea îmbătrânirii sau starea generală de sănătate interioară este un punct forte al stilului sănătos. Pielea ta va arăta mai tânără, iar tu te vei simți puternic și alert.
  5. 5. Stilul de viață sănătos îmbunătățește memoria datorită consumului de alimente care conțin vitamina D, C, E sau acizi grași precum Omega-3.
  6. 6. Previne riscul de AVC și alte boli de inimă. Pentru aceasta, se recomandă consumul de migdale, arahide, alune de pădure și legume verzi.
  7. 7. Ține sub control diabetul sau previne și întârzie apariția acestuia deoarece poți gestiona nivelul glicemiei din corp în timp util.
  8. 8. Reduce nivelul de stres din viața ta pentru că ai nevoie de o minte sănătoasă într-un corp sănătos! Exercițiile fizice reduc stresul.
  9. 9. Abandonează obiceiurile nocive precum alimentația nesănătoasă, frecventă de la fast-food, consumul în exces de alcool, fumat, dulciuri și băuturi răcoritoare. Totodată, relațiile toxice fac parte din aceeași categorie. Acestea provoacă stres, tristețe și nu influențează pozitiv nici mintea și nici corpul.

Stilul de viață sănătos are numeroase avantaje pentru corpul și mintea ta: te ajută să elimini toxinele din corp și din viața socială, îți oferă o stare de bine și de realizare, vei putea să ajungi la numărul de kilograme dorit datorită exercițiilor fizice și a regimului alimentar bogat în nutrienți.

Obiceiurile sănătoase nu se rezumă la diete extreme sau la schimbarea totală a stilului tău de viață actual. Acesta dorește a-l îmbunătăți pe cel curent prin metode pozitive și benefice minții și corpului tău. 

Implementează treptat sfaturile din ghidul prezent pentru a nu exista o trecere bruscă de la un stil de viață la altul. La scurt timp, vei simți toate beneficiile acestuia, vei fi mai energic și mai fericit cu tine!

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon