Ce fel de costume de baie s-au purtat de-a lungul timpului?

Asemeni altor piese vestimentare, si costumele de baie au suferit modificari remarcabile de-a lungul timpului. Daca in prezent nu putem concepe sa stam la plaja intr-un altfel de costum decat cele care sunt acum la moda, in trecut oamenii se imbracau diferit. Exista insa si in prezent, mai ales in tarile arabe, restrictii cu privire la purtarea costumelor de baie. Atunci cand ne gandim la un costum de baie pe care sa il purtam cand mergem la mare sau la strand, luam in calcul si felul in care aratam; daca modul in care suntem proportionate ne permite purtarea unui anumit model. Cu toate astea, oferta este foarte vasta, astfel incat cu siguranta vom gasi ceva care sa ni se potriveasca si care sa ne placa. Dar totusi, cum erau in trecut costumele de baie? Cum faceau plaja oamenii in urma cu mii de ani?

Putini stiu ca istoria costumului de baie isi are originile in perioada antica. Nu va imaginati insa ca cei din acele timpuri aveau acelasi comportament in timpul verii, ca cel pe care il avem noi in prezent. Atunci romanii si grecii isi petreceau timpul liber relaxandu-se in celebrele bai publice. Romanii purtau fase care le acopereau partile intime spre deosebire de greci, care nu aveau nici un obiect vestimentar pe ei si preferau sa faca baie nud.

Secole mai tarziu, in perioada Evului Mediu, oamenii erau de parere ca apa este o sursa de infectii si boli si nu erau adeptii imbaierii; mai mult decat atat inotul si relaxarea in baile publice erau considerate subiecte tabu, iar majoritatea oamenilor le evitau. Se credea ca aceste bai erau frecventate mai ales de catre prostituate, fiind locuri puse intr-o lumina negativa.

In secolul al XVI-lea, dupa ce a izbucnit epidemia de ciuma, baile publice, putine cate mai ramasesera, au disparut, deoarece prin intermediul lor, se raspandeau numeroase boli, foarte usor; antropologii subliniaza faptul ca oamenii au inceput sa le evite cand si-au dat seama ca se imbolnaveau dupa ce le frecventau o perioada.

In jurul anilor 1800, oamenii reincep sa aiba alta parere despre apa si sa ii gaseasca si o utilitate relaxanta. In ceea ce priveste soarele si bronzul, parerea celor din vremurile respective era ca bronzul este un semn al saraciei si il evitau.

In secolul al XIX-lea, chiar daca pare greu de crezut, oamenii faceau baie imbracati, in plus multi dintre ei intrau in apa chiar si cu sosete. Femeile aveau cusute in rochii mai multe pietre, care le ajutau sa nu pluteasca in apa. Baia in mare era ceva privat, iar imbaierea cuprindea mai multi pasi; femeile se urcau in niste care trase in apa de cai, iar cand ajungeau in locul unde voiau sa faca baie, se schimbau in cabina carului, in niste costume din lana si abia apoi ieseau sa se scalde. Dupa ce terminau, ele se urcau iar in care si asteptau sa fie duse iar la mal. Tendinta oamenilor de a se relaxa in apa marilor si oceanelor a avut substrat si in avansarea tehnologiei; prin anii 1800 incepeau sa se construiasca caile ferate, care facilitau mult accesul la apa, mare si nisip. In jurul anilor 1850, costumul de baie cunoaste o abordare noua, de factura orientala; mai exact se purtau pantaloni tip salvari, rochii cu talie accentuata, iar materialul folosit era unul gros, din flanel, care insa incetinea inotatorul.

In secolul urmator, s-au produs mai multe schimbari, in decurs de doar cateva decenii. In 1900, femeile inca intrau in mare imbracate; mai mult decat atat, mentalitatea oamenilor era inca destul de restrictiva; in 1907, inotatoarea Annette Kellerman, participant a Jocurilor Olimpice a fost arestata deoarece a purtat in timp ce a inotat de-a lungul Canalului Manecii, un costum de baie mulat. 20 de ani mai tarziu, oamenii au inceput sa poarte costume de baie dintr-o singura piesa.

In Statele Unite, costumele de baie erau masurate, pentru a respecta dimensiunile standard, insa in anul 1933, costumul de baie mai pierde cativa centimetri din lungime, aparand chiar modele cu portiuni de spate gol si fara maneci. 10 ani mai tarziu, apar primele costume de baie din doua piese. In 1946, Louis Reard, un designer francez renumit al acelor vremuri a creat un costum de baie format din doua piese, cu "bikini"; modelul s-a bucurat de un mare succes, foarte multe femei alegand sa aiba si ele un astfel de costum. Au existat insa tari precum Portugalia, Spania ori Italia care s-au aratat inca reticente fata de acest model de costum de baie. In jurul anilor 60, oamenii purtau costume de baie destul de asemanatoare cu cele pe care le purtam si noi in prezent, iar un deceniu mai tarziu, a fost creat primul costum de baie tanga, de catre designerul Rudi Gernreich.

Avertizarile dermatologilor cu privire la cresterea numarului de cazuri de cancer de piele, pune in umbra bikini-ul, femeile alegand costume de baie care sa le acopere o suprafata mai mare de piele.

Costumele de baie din prezent imbina stiluri diferite si se potrivesc oricarui tip de constitutie. Nu trebuie sa aratati ca un fotomodel pentru a purta un costum de baie, ci trebuie doar sa cautati ceva care sa va avantajeze si care sa se potriveasca cu personalitatea dumneavoastra.

Costumele de baie transmit feminitate, insa pentru ca acest lucru sa poate fi vizibil, asa cum este astazi a fost nevoie de numeroase transformari, de-a lungul miilor de ani. In tot acest timp, oamenii si-au creat propriile pareri despre imbaiere, relaxare si costume de baie, iar evolutia lor a tinut de mentalitatea, conceptiile si ideile generatiilor trecute. Este evident faptul ca evolutia din ultimii zeci de ani este cea mai importanta.

 

Secole la rand, oamenii au refuzat sa se bucure de soare si de apa, iar acest lucru si-a pus amprenta si asupra costumelor de baie. Moda actuala imbina stiluri diferite; moda costumelor in stil retro a revenit, datorita unor vedete precum Beyonce ori Taylor Swift, care le-au promovat intens.

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon