Respectarea codului vestimentar – importanta tinutelor decente

Multe persoane nici nu se gandesc de cu seara la ceea ce vor purta in ziua urmatoare, fie la munca, fie in diversele locuri in care vor ajunge. Unele insa pregatesc totul pentru urmatoarea zi, pentru evenimentul ce urmeaza, iar altele doar isi fac un plan in minte.

Cert este un lucru si anume ca in acest proces, fiecare cauta sa adopte o tinuta care sa ii ofere in primul rand confort. Despre stilul acesteia insa sunt de sesizat extremele spre care se indreapta fiecare. Mai ales publicul feminin acorda o atentie deosebita complexitatii tinutelor, vizand atat partea de confort, cat si cea de estetica. Preocuparea constanta vis a vis de vestimentatie face parte din grijile de zi cu zi ale femeilor. Se spune ca gusturile nu se discuta, insa unele persoane sunt de parere ca anumite aspecte ar trebui subliniate publicului feminin atunci cand vine vorba de vestimentatie.

Respectarea codului vestimentar al diverselor evenimente constituie o regula de aur, care echilibreaza situatia mai ales in randul celor ce tind sa adopte tinute indraznete spre vulgar. Cel putin in ceea ce priveste outfiturile pentru birou, un echilibru intre practic si profesionist este necesar.

Ce este codul vestimentar?

Codul vestimentar este o obligatie in ceea ce priveste tinuta atunci cand participi la un eveniment special. Poate veni sub forma unei tematici, cand vine vorba de o nunta sau o petrecere, sau sub forma unui dress-code prestabilit, cum sunt de exemplu galele care in general necesita tinute Black Tie sau White Tie. 

Este important sa respecti codul vestimentar al evenimentului la care ai fost invitata pentru a te conforma cu tinutele celorlalti participanti si a nu iesi in evidenta la modul negativ. Cerceteaza dinainte ce presupune fiecare cod vestimentar in parte si construieste-ti tinuta in functie de indicatiile gasite. 

Citeste si articolul nostru despre accesorizarea tinutei in functie de stilul ales

Care sunt cele mai populare coduri vestimentare

Cocktail

Rochie Ina neagra din tulle cu buline

Rochie Ina neagra din tulle cu buline

Codul vestimentar de cocktail presupune in general purtarea rochiilor pana la genunchi sau putin peste genunchi care sa fie elegante si rafinate. Nu este gresit nici sa porti o salopeta fabricata dintr-un material fin sau un compleu format din sacou si pantaloni, insa cea mai sigura alegere pentru care poti opta este o rochie monocroma care sa te avantajeze. 

O rochie neagra in stilul “little black dress” te poate scoate din orice incurcatura la un eveniment cu acest dress-code. 

Black Tie

Rochie MBG neagra lunga cu fulgi la baza manecilor

Rochie MBG neagra lunga cu fulgi la baza manecilor

Codul vestimentar Black Tie pentru femei implica in general purtarea rochiilor lungi, inchise la culoare si foarte elegante. In special daca evenimentul are loc seara si se intinde pe parcursul a mai multe ore, iti recomandam sa optezi pentru o rochie lunga, de gala. Pentru evenimentele cu acest dress-code care au loc pe timp de zi si nu dureaza foarte mult, poti alege si o rochie de tip cocktail sau un compleu elegant. 

Poti alege si rochii in nuante precum burgundy, auriu sau argintiu. 

White Tie

Rochie Dy Fashion Erica verde lunga din tull

Rochie Dy Fashion Erica verde lunga din tull

Tinutele White Tie pentru femei nu trebuie neaparat sa constea in rochii albe, insa este obligatoriu care rochia aleasa sa fie lunga pana in pamant si sa nu aiba un decolteu sau taieturi adanci. Gandeste-te la rochiile de bal ale printeselor din filme si incearca sa pastrezi acest model in minte pentru a nu da gres cu tinuta. 

Poti adauga o pereche de manusi elegante pana la cot si un plic care sa se asorteze cu rochia si pantofii pentru a completa aceasta tinuta. 

Care este diferenta dintre stil si cod vestimentar?

Stilul vestimentar tine foarte mult de personalitatea fiecarei persoane in parte si poate fi ajustat in functie de preferinte. De exemplu, daca ne referim la stilul vestimentar sport, nu exista indicatii exacte pe care trebuie sa le urmam atunci cand purtam articole din aceasta categorie. In schimb, codul vestimentar este musai de urmat in cadrul anumitor evenimente si permite personalizarea intr-un grad mai mic. 

 

Importanta tinutelor decente indiferent de ocazie

Desigur ca un impact deosebit asupra garderobei il au tendintele in materie de imbracaminte. Ceea ce nu trebuie sa uite o femeie este ca fiecare local, fiecare tip de eveniment are un anumit cod vestimentar. Chiar si atunci cand acesta este unul permisiv, ideal este a mentine linia decentei. Importanta pe care acest detaliu o are in a clasifica o femeie ca fiind cu clasa, cu gusturi alese este de proportii.

In ce masura conteaza decenta, odata cu respectarea codului vestimentar, de la locul de munca, spre exemplu? Ei bine, asta se va reflecta inclusiv la nivelul productivitatii oferite. O tinuta profesionala, cu specific office bine conturat, va aduce o cu totul alta atmosfera in mediul in care fiecare se dezvolta. Deci da, tinuta este de impact, chiar si la locul de munca, nu doar la evenimente si petreceri.

Daca lucrezi intr-un mediu business, spre exemplu, neaparat trebuie sa te adaptezi la etica organizatiei, chiar daca asta implica sa te adaptezi la conditiile de vreme fluctuante. Chiar daca se prefera clasicul, acesta nu trebuie sa depaseasca anumite linii ale decentei.

Citeste si articolul nostru despre tinuta pentru interviul de angajare

Calea cea mai sigura pentru a nu exagera prin tinuta aleasa in functie de ocazie este prin a citi un ghid vestimentar in acest scop. Ca femeie, daca doresti sa fii luata in serios, dar totodata sa fii si provocatoare, trebuie sa fii deosebit de atenta la tinuta pe care o abordezi. Asadar, raporteaza-te la specificul fiecarui eveniment la care participi, avantajandu-te prin tinute corespunzatoare. Urmeaza sa iei parte la o petrecere a companiei din care faci parte sau la o masa de afaceri? In acest caz, poti depasi linia decentei pe care obisnuiesti sa o pastrezi la locul de munca, insa de asemenea cu limita.

Poti tinde spre linia smart-casual, incluzand si detalii de genul decolteului ceva mai adanc, fusta care nu este neaparat midi, spatele gol, despicaturile pe picior si asa mai departe.

Nu este insa obligatoriu sa porti rochii sau fuste in cadrul evenimentelor formale. De asemenea sunt potrivite si tinutele alcatuite din pantaloni, in masura in care respecta un codul vestimentar impus de ocazie. In acest sens, optiuni nenumarate sunt disponibile si in cadrul magazinului nostru.

In functie de preferintele coloristice poti comanda pantaloni office de la DyFashion la preturi accesibile. Completeaza-ti tinuta cu o camasa pe masura, de asemenea din magazinul nostru. Nu ai limite cand vine vorba despre numarul tinutelor office din garderoba, iar noi te ajutam cu haine moderne, in trend cu tendintele.

Indiferent de specificul unei ocazii, eveniment etc. te asteptam pe site-ul nostru cu oferte care se incadreaza in dresscod-uri variate, dupa caz.

Ultimele știri

Produse vizualizate recent

    Angle up icon